"Ясно заявихме, че от нас няма да има подкрепа за председател на Столичния общински съвет (СОС). Това е тяхна отговорност да намерят формулата как да заработи СОС". Това каза пред журналисти общинският съветник от „Възраждане“ Деян Николов след разговори по покана на кмета на София Васил Терзиев, предаде БТА.

Николов припомни, че имат своя кандидатура за председател – Красимир Гълъбов. Ако някой желае, може да ни подкрепи, добави той.

Деян Николов каза също, че най-вече са говорили за приоритети за София. Ние изложихме нашите приоритети, които са горе-долу в 14 точки, които са прагматични по отношение на това, което трябва да се случи в града, обясни той. Общинският съветник посочи най-вече спирането на презастрояването, подобрение на пътната инфраструктура, чистота в града. Говорихме за дигитализация, за детски градини, каза той.

За Борис Бонев конкретно не сме говорили, уточни Николов.

Това, което беше представено от тяхна страна, е, че за да заработим за всички приоритети на София, които на места се припокриват, трябва да бъде "отпушен" СОС, посочи той и добави, че са казали, че това е тяхна отговорност като първа политическа партия.

По-рано, след срещата с Васил Терзиев, пред журналисти Георги Свиленски от БСП каза, че и техните общински съветници няма да подкрепят Борис Бонев за председател на съвета.

"Запознахме кмета на Столична община и неговия екип с решенията, с които нашето Изпълнително бюро на Национален съвет и на Градския съвет съвместно взехме, а именно – първо да представим проблемите на столицата", посочи Свиленски.

За постове, за председатели на комисии, за състави на комисии, за заместник-кметове, директори, не е станало дума, заяви той.

Свиленски посочи, че още в началото на разговора са заявили на Борис Бонев от „Продължаваме промяната – Демократична България“ („Спаси София“), че няма да го подкрепят за председател на СОС. Отговорността за това да има председател на общинския съвет и да започне работа, е на партията, която е спечелила мнозинство, добави политикът. 

Вчера, 17 ноември, столичният кмет Васил Терзиев покани лидерите на политическите сили за намирането на общи приоритети за съвместна работа в полза на гражданите на столицата и за стартиране на работата на Столичния общински съвет, съобщиха от Столичната община.

Поканата бе изпратена до лидерите на всички партии и коалиции, представени в СОС, като срещите ще се проведат преди заседанието му на 20 ноември.

Целта на срещите е да бъдат обсъдени общите политики и приоритети за развитието на София, както и начините те да бъдат подкрепени в бюджета на Столичната община през 2024 г., се посочва в съобщението.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм