Летище Бургас откри Сезон 2023, посрещайки туристите от първия редовен полет от Полша за тази година с атрактивна водна арка и много изненади.

Официалният старт на сезона тази година беше даден с редовен полет по линията Варшава – Бургас. Тази година, освен традиционната за повода водна арка, всички пътници бяха изненадани с ръчно приготвени сладки изкушения, сувенири и традиционния за страната ни мускал с българско розово масло.

"Стартираме с полети от Полша, Словакия. Утре добавяме Австрия, вдругиден и Литва. Лятото стартира добре. Възстановяването върви. Все още бавно, но догонваме нивата от 2019 г.", заяви директор на летището в  Бургас Георги Чепилски.

Туристите ще посетят Несебър, Созопол и остров Света Анастасия, който от днес приема посетители.

След като през 2022 г. беше отбелязан ръст на полски пазар, спрямо броя на пътниците през 2019 г., през 2023 г. се очаква на летището край Сарафово да бъдат обслужени още повече пътници от/до Полша. За първи път ще има чартърни полети от Шчечин, а авиокомпания Azur Air Ukraine за първи път ще изпълнява полети до Бургас от 3 полски града – Варшава, Познан и Катовице.

Националният авиопревозвач на Латвия - Air Baltic, за първи път тази година ще изпълнява редовни полети от Рига до Бургас, 2 пъти седмично, като началото ще бъде поставено на 2 май, давайки възможност за връзки с останалите дестинации на авиокомпанията.

Чартърните полети за Лято 2023 г. се очаква да започнат през първата половина на месец май, като първите организирани туристи се очаква да пристигнат от Полша, Белгия, Нидерландия, Великобритания и Германия.

В сравнение с предходната 2022 г. тази година се очаква ръст на пътниците от Прибалтийския и Скандинавски пазари. За първи път след 2019 г. ще бъдат подновени чартърните полети от Берген (Норвегия) и Гьотеборг (Швеция).

Очаква се ръст и на пазар „Нидерландия“, като за първи път ще се извършват чартърни полети от град Грьонинген.