От Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ са задържани още две лица, съпричастни за подаване на фалшиви съобщения. Това съобщи в Пловдив главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров. Установените са 15-годишни ученици. В хода на разследването е установено, че те са подали от сряда насам множество електронни писма със заплашително съдържание до различни институции и училища. Образувано е досъдебно производство.

В Пловдив има още едно лице, което е задържано, отново за изпращане на заплашителни имейли, като става въпрос за 23-годишен мъж. Той е с повдигнато обвинение.

Тодоров припомни, че в рамките на вчерашния ден на територията на столицата са задържани двама 17-годишни младежи и има още три случая на задържани младежи от страната.

Работата по случаите продължава, като са образувани съответните досъдебни производства.

Главеният секретар на МВР обобщи, че след първоначалните мейли в понеделник и вторник, които имат характеристики на хибридна атака и са изпратени от чужбина, е последвала втора серия от заплахи, от подражатели от страната. По всяка вероятност мотивите им са свързани с търсене на последователи в мрежата.

По-голямата част от изборните помещения вече са под охраната на МВР, каза още Петър Тодоров. Той увери, че гражданите ще могат спокойно да упражнят правото си на глас.

"Всеки един сигнал за нарушения се обработва, като данните са динамични. Изборните места са проверени, ще има засилен контрол“, заяви още главен комисар Петър Тодоров.