Синпотичната комисия преглежда метеорологичните модели в търсене на лятото, но там се вижда все още пролет, дъждове, слънце и приятни температури.

Да не се ядосваме на времето отвън, то ще продължи с обичайното си поведение, познато ни от последните дни - сутрин с повече слънце, следобед с превалявания и гръмотевици, но главно на запад и в планините.

Amazon ще плати 25 милиона долара за нарушения на поверителността на децата

Графика на разпространнението на морския лед в Южния океан около Антарктида към края на май. Вижда се, че е на рекордно ниско ниво. ClimateReanalayzer

Това време е прекрасно, стига да не ни уцели някой мощен купесто-дъждовен облак, който да ни залее с порой и да създаде проблеми. Както това се случи в последните дни на различни места в страната. Това е типично време за този период на годината и в него няма нищо необичайно.

„Твърде стар“ ли е Райън Гослинг, за да играе Кен в „Барби“

Възможни са такива проявления на времето и в следващите няколко дни, главно в събота и неделя. 

Заради атмосферната циркулация над Европа, Балканите запазват потенциал за развитие на гръмотевични бури с валежи и в следващите дни, макар че на изток тези процеси ще бъдат по-скоро изключение.

До средата на следващата седмица на запад очакваме да превалява с гръмотевици, но след 7 - 8 юни ще настъпи известна стабилизация и тези явления ще бъдат по-скоро изключение, отколкото правило.

Най-общо казано на запад и в планинските райони вероятността за валежи е доста по-голяма, отколкото в равнинните части на страната и на изток от средата на следващата седмица.

„Убийци“ и „престъпници“: Метеоролозите са подложени на безпрецедентен тормоз от привърженици на конспиративни теории

В предстоящите два почивни дни обаче ще има условия за валежи, проливни на места, усилване на вятъра, гръмотевици, дори градушки. Следете краткосрочните прогнози на НИМХ, за да сте информирани къде се очакват тези неблагоприятни явления.

До средата на месец юни вероятно няма да настъпи съществена промяна на времето, в периода след седми юни за няколко дни ще е по-стабилно, с много слънце и малко валежи, но към средата на месеца част от моделите прогнозират отново да се създадат условия за валежи с гръмотевици.

Що се отнася до температурите, те остават без съществена промяна - най-високите ще са от 25 до 30 градуса, а по високите западни полета и в Софийско - до 23 - 25 гадуса. Възможно е в столицата да има и дни с температури дори малко под 20 градуса.

В това отношение сме късметлии, защото на хоризонта все още не се виждат типичните летни жеги и това е добра новина.

Май завърши като втория най-хладен май в района на София за последните 20 години, като средноденонощната температура се установи на 13,5 градуса.

Бури и градушки ще се редуват с жеги през юни

Да видим как ще завърши юни. 

Световната приземна температура се повиши до 14,2 градуса, което е напълно обичайно, защото в Северното полукълбо наближаваме лятото и тъй като има много земя, а по-малко открита вода, температурата може да се повиши още. Ще видим.

Ледът в Северния ледовит океан е на едно добро ниво в момента - 12 млн. 200 хил. кв. км - повече лед има отколкото в годините след 2015. Дори толкова колкото е бил през 2004 година по това време, така че слабото затопляне не се отразява съществено на леда в Северния ледовит океан.

Не такава обаче е ситуацията в Южния океан, около Антарктида, където започва истинската зима и ледът нараства около ледения континент. В този момент, в началото на юни, той е на най-ниското си ниво, откакто се водят редовни наблюдения - около 9 млн. 200 хил. кв. километра. Това е доста по-ниско ниво от обичайното. По това време на годината там ледът е обичайно около 12 млн. кв. км. Но подобна флуктоация си има причини, припомняме, че само преди две години ледът там бе на рекордно високо ниво, откакто се водят наблюдения. 

В Атлантика започва сезонът на ураганите и две тропически бури се развитат там. Засега няма опасност за населени брегове. Американците твърдят, че тази година сезонът на ураганите ще бъде нормален - нито много силен, нито много слаб.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм