На 27-28 август в гр. Видин, за 9-та поред година ще се проведе промо събитието - Дунав Ултра - тази година под наслов Реката, Добруджа и морето 2022. Общо 160 велосипедисти от България и Румъния се събират в старопрестолния град, за да стартират заедно, с цел да изминат близо 700-те километра на най-дългия туристически маршрут в страната Дунав Ултра. Лично кметът на гр. Видин, Цветан Ценков, ще се включи на велосипед, за да поведе колоездачите за първите километри на мащабното начинание. Тази година, за са подкрепят идеята за популяризирането на Дунав Ултра се включват рекорден брой общини - общо 12. Събитието е официално подкрепено и от Министерство на туризма.

На 27-ми август от 10:00 до 18:00ч. пред стените на единствената изцяло запазена средновековна крепост в страната, Баба Вида, ще бъде създадена промоционална зона с названието „Баба Вида Арена“. Организаторите на Дунав Ултра, със съдействието на техните партньори и Министерството на туризма, са подготвили множество активности, томболи, информационни дейности, място за отдих и бира “Дунав Ултра”, от които ще могат да се възползват участници, гости на града и видинчани. Ще бъде позициониран павилион на Министерството на туризма, на който младежи в стилизирани народни носии ще представят материали с най-интересните туристически дестинации в цялата страна. На съседен павилион ще бъдат представени туристически и промоционални материали на всички общини - партньори на събитието и на маршрута Дунав Ултра.

На 28-ми август от 8:30ч. кметът на гр. Видин, д-р Цветан Ценков, ще поведе колона от близо 160 велосипедисти, които ще тръгнат от Видин за 700-км преход по поречието на река Дунав, през Добруджа, до крайната точка - с. Дуранкулак.

Един от начините, по които организаторите тази година допринасят за популяризирането и представянето на екзотичния район край река Дунав и Добруджа, ще са специално издигнати 4-метрови флагове с имената на населените места - села и градове.

На знамената ще бъде поставен гербът на всяка община, всички те ще бъдат позиционирани на предварително избрани места - Контролни точки - в общия случай това са представителни зони в централната част на населените места, откъдето маршрутът преминава. Участниците ще споделят снимка с флаговете,, популяризирайки  по този начин имената на населените места в и извън пределите на страната. Такива флагове ще има издигнати в гр. Видин, гр. Мизия, гр. Оряхово, с. Лесковец, с. Остров, с. Крушовене, с. Байкал, с. Гиген, гр. Гулянци, гр. Никопол, гр. Белене, гр. Две могили, гр. Русе, с. Сребърна, гр. Силистра, гр. Генерал Тошево и с. Дуранкулак.

За да подкрепят каузата и в чест на преминаващите велосипедисти, общините-партньори  организират допълнителни активности за забавление на местни жители и гости.

Пред една от най-старите пивоварни в България, Пивоварна “Ломско пиво”, ще има обособено място за почивка и отмора на колоездачите с освежаващи напитки и плодове.

Следващото подобно място е на първата официална Контролна точка - в гр. Мизия. Там общината организира подкрепителен пункт, на който велосипедистите ще могат да отпочинат и презаредят с плодове и други лакомства, след като се снимат с 4-метровия флаг.

В гр. Оряхово флагът на Дунав Ултра ще бъде издигнат в Крайдунавски парк, а по новосъздадената велоалея ще бъде организирано велосъстезание за деца и младежи. Всички те ще бъдат облечени в тематични тениски в подкрепа на маршрута “Дунав Ултра”, осигурени от Община Оряхово.

В с. Лесковец флагът на Дунав Ултра ще бъде издигнат в зоната на възстановената почивна зона около местната чешма “ОФ Селсъвета 1950”. Мястото е любима спирка както на местните, така и на пътуващите колоездачи, а именно маршрут Дунав Ултра беше сред катализаторите в решението на местната общност да трансформира зоната в интересно място за отдих.

В село Остров флагът ще бъде разположен в зоната на речното пристанище. Няколко групи от възрастни и ученици с велосипеди ще посрещнат велосипедистите, а на Контролния пункт ще ги очаква студена вода и диня за подкрепа.

В село Крушовене, флагът на Дунав Ултра ще бъде разположен в района на централния площад. Местни жители и доброволци вече подготвят посрещане по български обичай с питка, плодове и студена вода. След посрещане на велосипеди от местни ученици, на площада ще ги очаква музика и добро настроение от Женска певческа група “Романтика” при Читалище “Саморазвитие”, с.Крушовене.

В с. Байкал флагът ще е в зоната на централната част на селото, а колоездачите ще бъдат посрещани от местни хора в народни носии, организирани Център за извънучилищни дейности и кметство Байкал.

На централния площад в село Гиген, до обемните букви ГИГЕН, ще бъде поставен следващия 4-метров флаг Дунав Ултра. В гр. Гулянци, на централния площад, където е поставен и флагът, Община Гулянци организира приятна атмосфера - велосипедистите

ще бъдат посрещнати от деца от местното училището и запалени местни колоездачи, ще бъдат нагостени с домашна баница, домашна лимонада и много музика.

В град Никопол, деятели от местното читалище, заедно с Община Никопол, също се готвят да посрещат колоездачите от Дунав Ултра подобаващо. Предвижда се местни ученици да направят опознавателна обиколка сред забележителностите на града, която ще приключи на мястото, където ще бъде издигнат Дунав Ултра флагът - реновираният Никополски плаж.

За да популяризира маршрута, Община Белене ще организира велосипеден преход с ученици, който ще завърши в зоната на Контролната точка - Централен площад Белене, като участващите ученици ще се снимат за спомен с преминаващите велосипедисти.

В Община Две Могили подготвят двойника на войводата Филип Тотю - Иван Дафинов да посреща участниците с комитско облекло, сабя и пищови. Контролната точка, където ще бъде издигнат официалният Дунав Ултра флаг ще бъде къщата-музей “Филип Тотю”. По време на събитието, тази година, участниците ще бъдат посрещани не само от двойникът на Филип Тотю, но той ще бъде придружен и от съпругата си - баба Велика. За всеки от преминаващите през къщата на войводата, ще има индивидуални подаръци и ще бъде осигурен подкрепителен пункт - храна и напитки, произведени от местни фирми. Ученици ще посрещат велосипедистите през дните на преминаване през гр. Две могили. Основен организатор на активността е Община Две могили.

В гр. Русе ще бъдат издигнати два флага, разположени на централния площад Свобода. Мястото е един от най-разпознаваемите символи на гр. Русе - кръглият фонтан.

В с. Сребърна флагът ще бъде разположен на централния площад на селото. Село Сребърна се намира непосредствено до един от най-интересните природни обекти в България - Биосферен парк Сребърна (ЮНЕСКО)

В град Силистра флагът на Дунав Ултра ще бъде издигнат на централния площад - в непосредствена близост до един от символите на града - сградата на Художествената галерия.

В град Генерал Тошево флагът ще бъде разположен на централния площад - до триизмерната табела с името на града, а всички колоездачи ще споделят снимка, за да популяризират добруджанския град. Колоездачите ще бъдат посрещнати от Общински младежки съвет с традиционна българска питка.

В село Дуранкулак са последните флагове от приключението, които ще очакват велосипедистите пред кметство Дуранкулак. Два кмета ще посрещнат колоездача, който ще достигне крайната точка на маршрута Дунав Ултра за най-кратко време. Лично кметът на Община Шабла, Мариян Жечев, и кметът на с. Дуранкулак, Веселин Йорданов, ще приветстват този, който измине разстоянието от Видин до Дуранкулак за най-кратко време. Очаква се това да се случи за по-малко от 40 часа.

Най-интересните моменти по време на събитието в информация и снимки ще могат да се следят на страницата на събитието тук.

Събитието се провежда с подкрепата на: Министерство на Туризма и общините: Видин, Оряхово, Долна Митрополия, Гулянци, Никопол, Белене, Две Могили, Русе, Силистра, Генерал Тошево и Шабла.

Проектът е сред водещите инициативи за развитие на туризма по поречието на Дунав, подкрепени на Фондация Америка за България.