Петимата водещи кандидати за председателството на Европейската комисия ще вземат участие в дебат на английски език, който ще се проведе на 23 май в пленарната зала на Парламента в Брюксел. Събитието ще стартира в 16 часа българско време и може да бъде гледано на живо онлайн на сайта на EBU.

Потвърдилите участие в дебата са:

  • Валтер Байер (Австрия), Европейска левица
  • Сандро Гоци (Италия), Renew Europe Now
  • Урсула фон дер Лайен (Германия), Европейска народна партия (ЕНП)
  • Тери Райнтке (Германия), Европейски зелени
  • Никола Шмит (Люксембург),Партия на европейските социалисти (ПЕС)

Претендентите ще обсъдят няколко ключови теми, а конкретните въпроси ще бъдат задавани от публиката в пленарната зала, както и от зрителите и двамата модератори. Кандидатите ще бъдат изправени и пред индивидуални въпроси от модераторите, което е новост в дебите през 2024 г.

Специални прояви за гледане на дебата на живо ще бъдат организирани в целия ЕС от обществените медии в сътрудничество с бюрата за връзка на Европейския парламент в държавите членки.

На 16 май медиите също са поканени да присъстват на теглене на жребий, организиран от EBU в Европейския парламент в Брюксел. Жребият ще определи позицията на кандидатите на сцената, първия оратор по всяка тема и реда на индивидуалните интервюта. Темите за дебата и обяснението на правилата също ще бъдат обявени от EBU на 16 май.