Дори измененията в Конституцията да се окажат нищожни, не можем да си позволим да разсъждаваме над варината, в който да отпаднат актовете на предишната власт, защото това би довело до хаос. Това коментира в предването “Кой говори” по Дарик преподавателят по конституционно право Орлин Колев. Коментарът му е по повод Шестата поправка в конституцията във връзка с института на служебния кабинет и правомощията на президента.

Колев обясни, че ако поправките се окажат нищожни, това ще доведе до "абсолютно противоречие с установения конституционен принцип на правовата държава".

"На тази плоскост нямаме основание да провеждаме разсъждения”, добави той. 

Колев угочн и, че ако се върнат старите конституционни правила преди да бъде сформирано новото служебно правителство, президентът Румен Радев с укази разпуска парламента, назначава служебното правителство и насрочва нови парламентарни избори. По думите му в случай, че решението на Конституционния съд (КС) излезе и обяви поправките за противконституционни, след като новото служебно правителство бъде назначено, правомощията на президента ще бъдат в сила за евентуален бъдещ кабинет.   

“В момента, в който се конституира служебното правителство към действащото законодателство по действащата конституционна уредба, а впоследствие вече след този акт на конституиране на служебното правителство, КС се произнесе,  че тези поправки са нищожни тогава това ще действа за евентуално бъдещо правителство, но не и за сегашното”, каза още той.  

Според Колев решението на КС, че изборът на конституционните съдии Десислава Атанасова и Борислав Белазелков не противоречи на основния закон, но те няма да имат пълен мандат от 9 години, а ще довършат изтичащия, не е изненада. Той уточни, че променените текстове в Конституцията, касаещи служебното правителство, са твърде спорни и вероятността е голяма да бъдат обявени за противоконституционни. 

По думите му най-очакваното от КС е в мотивите на своето решение да даде посоката, която трябва да се следва, въпреки че не е част от решението.

“Това може да го направи съвсем елегантно в рамките на не повече от две изречения, дори може и в едно да бъде събрано с подходящия “изказен апарат”, посочи той.