Депутатите отхвърлиха исканията на "Възраждане" и БСП за изслушване на премиера акад. Николай Денков и външния министър и вицепремиер Мария Габриел за трансфера на мигранти по дъблинския регламент и вече върнатите в страната 18 мигранти. От БСП настояха да бъде изслушан и Бойко Борисов в качеството му на председател на парламентарната комисия по външна политика. Според опозицията в Народното събрание споразуменията за връщането на мигранти са национално предателство, което не може да бъде оправдано от приемането ни в Шенген само по въздух и вода.

Опозицията поиска премиерът и вицепремиерът да бъдат изслушани във връзка със споразуменията за връщане на мигранти на територията на България, като повод за това стана пристигането на 18 бежанци с чартърен полет от Австрия във вчерашния ден. Тошко Йорданов от ИТН коментира, че има съмения и за втори извършен полет.

„И това е само първата партида. А утре колко ще докарат? А вдругиден? А следващите месеци? Нямате право да криете от нас и от всички българи полетите. Тези нелегални полети нямате право да ги криете все едно внасяте наркотици. Да приемеш безусловно афганистанци и сирийци, само заради безсмисления "въздушно-капков" Шенген е национално предателство“, каза Тошко Йорданов.

Според лидера на БСП Корнелия Нинова няма друга страна, която реално да изпълнява дъблинския регламент.

„На коя друга държава от Шенген е поставяно такова условие за изпълнение на дъблинския регламент? На никоя. Коя друга държава прилага де-факто дъблинския регламент? Никоя. Въпрос. Колко договорихте? Защото в това споразумение пише "без ограничение в броя". Колко? Кога ще дойдат? Къде ще бъдат настанени? На чия издръжка?“, каза Корнелия Нинова.

Мнозинството в парламента отвхърли искането за изслушване на Николай Денков и Мария Габриел, а предложението на БСП, което включваше и изслушване на Бойко Борисов по темата с мигрантите, не бе допуснато за гласуване. 

Чуйте повече в прикачения звуков файл. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм