След като ден по-рано Норвегия, Испания и Ирландия настояха Палестина да се признае за държава, такова искане направиха и опозиционните партии в Гърция.

Народни представители от гръцката опозиция заявиха готовност да подкрепят с гласовете си акт за легитимиране на палестинска държава и настояха правителството на Кириакос Мицотакис незабавно да се поризнесе в полза на искането им. Депутатите призиваха и за прекратяване на военните действия в Газа.

Седмица по-рано стотици гръцки студенти организираха нощно бдение в палатков лагер в подкрепа на палестинците за прекратяване на войната в Газа.

Сега от партията “Нова левица” настояват правителството в Гърция да изберае правилната страна на историята. Според Сириза хуманитарна помощ, предоставяна на палестинския народ не е достатъчна стъпка на подкрепа за Палестина. За слаба дипломация по отношение на случващото се в Газа Левицата разкритикува премиера и министъра на външните работи. Комунистическата партия е на позиция, че правителството въвлича Гърция във военни действия и призова гръцката фрегата от Червено море да се оттегли.

Решението на Ирландия, Норвегия и Испания от преди ден да обявят официално Палестина за държава от 28 май предизвика решението на Израел незабавно да върне своите посланици от Осло и Дъблин.

По-рано този месец 143 от 193-те членове на Общото събрание на ООН дадоха подкрепата си Палестина да се присъедини към ООН.