Ирландия, Норвегия и Испания обявиха в сряда, че планират да признаят официално Палестина за държава, считано от 28 май. Това предизвика решението на Израел незабавно да върне своите посланици от Осло и Дъблин, пише Бибиси.

Ирландия, Норвегия и Испания планират да признаят Палестина за държава

Йонас Гар Стьоре, премиер на Норвегия

Първата крачка за приемаме на Палестина като държава предприе премиерът на Норвегия Йонас Гар Стьоре, който заяви, че „не може да има мир в Близкия изток, ако няма признаване“.

Ирландският външен министър Майкъл Мартин потвърди, че приемането на Палестина  ще се извърши на същата дата и добави, че взетото решение за двете държави е „единственият надежден път” за мир.

Днес заявяваме ясно нашата недвусмислена подкрепа за равното право на сигурност, достойнство и самоопределение за палестинския и израелския народ“, каза Мартин.

Испанският премиер Педро Санчес пък обясни, че това признание не е срещу Израел и еврейския народ, а е в полза на мира и съвместното съществуване.

Не можем да позволим това. Ние сме длъжни да действаме в Палестина както в Украйна без двойни стандарти. Не е в полза на Хамас, както беше казано. Това признаване не е срещу никого”, каза испанският премиер.

Израелският външен министър Израел Кац определи решението на трите страни като несправедливо спрямо жертвите на войната. Той  написа в социалната мрежа “Х”, че "Израел няма да остане безмълвен пред това подкопаване на неговия суверенитет”.

След като терористичната организация Хамас извърши най-голямото клане на евреи след Холокоста, след като извърши отвратителни сексуални престъпления, на които светът стана свидетел, тези страни избраха да възнаградят Хамас и Иран, като признаят палестинска държава”, каза Кац.

Припомняме, че по-рано този месец 143 от 193-те членове на Общото събрание на ООН дадоха подкрепата си Палестина да се присъедини към ООН.