Стачките, демонстрациите и блокадите продължават да се провеждат в редица градове във Франция. Недоволството от вдигането на пенсионната възраст не спира. Улиците на страната са пълни със запалени огньове, опожарени автомобили и купища боклук. По данни на местните власти само вчера са ранени 175 полицаи, а 201 души са арестувани. Според министерството на вътрешните работи в демонстрациите са се включили около 740 000 души в цялата страна, а по данни на Конфедерацията на синдикатите те са били над 2 милиона. 

Антиправителствени стачки: Напрежение и сълзотворен газ по улиците на Париж и Бордо (видео и снимки)

Сблъсъци с полицията има в градовете Рен, Бордо, Тулуза и Страсбург. Облечени в черно демонстранти хвърляха предмети по полицията, която отвърна със сълзотворен газ.

"Виждаме добре, че от самото начало правителството няма желание за преговори. То не се вслуша в  синдикатите, дори имаше момент, в който Еманюел Макрон не пожела да се срещне с тях.  Това също е реформа, продиктувана от бизнеса и ЕС.  Те не трябва да репресират всички, за да прокарат тази реформа.  Засега според мен няма какво да преговаряме, наистина можем да спечелим чрез стачки", заяви протестиращ. 

Макрон: Пенсионната реформа ще влезе в сила до края на годината

"Настояваме правителството да отстъпи по отношение на пенсионната реформа. Можем да видим, че днес има масов гняв сред населението и наистина всички са съгласни, че този закон не трябва да влиза в сила, дори и да мине без парламентарен вот. Все още имаме надежда, че правителството ще отстъпи и ще оттегли тази реформа, защото това, което е сигурно, е, че няма да спрем", обясни протестираща.

Огън, барикади и арести: Хиляди излязоха на протест срещу пенсионната реформа във Франция (видео и снимки)

Френското правителство отхвърли искането на профсъюзите за спиране и преосмисляне на законопроекта за пенсиите, предвиждащ да се увеличи възрастта за пенсиониране с две години - от 62 на 64 години. Протестите се засилиха, след като правителството използва специални правомощия, за да прокара законопроекта в парламента без гласуване.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм