Хиляди излязоха на протест срещу решението за повишаване на пенсионната възраст от 62 на 64 години във Франция. През цялата нощ е имало сблъсъци с полицията. Над 300 души са арестувани, а заради манифестациите, продължаващи и днес, са блокирани възлови пътища. Улиците на страната са пълни със запалени огньове, опожарени автомобили и купища боклук. 

„Тонове боклук, плъхове, хлебарки и зарази“: Париж затъна в мръсотия заради стачка на сметосъбирачите (видео и снимки)

Протестиращи издигнаха барикади от метални огради, дъски и чували с боклуци, трупани от дни поради стачката на работници от чистотата, а след това започнаха да ги палят. Полицаите използваха сълзотворен газ и водни оръдия срещу демонстрантите. 

"Очаквахме го, но без дори дискусия преди това, дори без гласуване. Питаме се какъв е смисълът да има Народно събрание, Сенат, синдикати, демонстрации. Искаме цялата политическа и демократична система най-накрая да каже, добре няма да го обсъждаме реформата повече и преминаваме към следващото нещо.  Е, в такъв случай защо да критикуваме Путин или Пекин,  тов е диктатура, това е едно и също нещо.", заяви протестиращ.

Сенатът на Франция прие спорната пенсионна реформа

"Срам ме е от управляващите, които продължават, които не слушат хората. Вече не вярвам на депутатите, за които гласувах. Срамувам се от тях, а от друга страна се гордея с всички хора, които се борят за правата на нашето общество.", обясни протестираща.

"Накратко, какъв е смисълът?  Просто Еманюел Макрон казва, имаме нужда от тази пенсионна реформа, виждаме, че политически всичко е свършено, той трябва да спре реформата", каза протестиращ. 

След 2 месеца на масови стачки, от улицата напрежението се пренесе и в парламента, където правителството използва текст от конституцията, позволяващ прокарване на законопроект през Народното събрание, без той да бъде гласуван.

Доставките на гориво във Франция са блокирани в знак на протест срещу пенсионната реформа

Днес изтича 24-часовият срок, в който опозицията във Франция може да внесе вот на недоверие срещу кабинета. Ако той бъде отхвърлен, пенсионната реформа ще влезе в сила. Но ако Националното събрание се произнесе "против", тогава правителството ще трябва да подаде оставка.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм