Пенсионната реформа е необходима и ще влезе в сила до края на годината. Това заяви в телевизионно интервю президентът на Франция Еманюел Макрон. Той посочи, че е готов да понесе негативните реакции на гражданите във връзка с промените.

Огън, барикади и арести: Хиляди излязоха на протест срещу пенсионната реформа във Франция (видео и снимки)

По думите му "екстремното насилие" е неприемливо, но той уважава правото на мирни демонстрации. Междувременно безредиците по улиците и стачките продължават. Проучвания показват, че голямо мнозинство от французите са против пенсионното законодателство, както и решението на правителството да прокара законопроекта през парламента миналата седмица без гласуване. 

"Докато говорим в момента, нали не мислите че се наслаждавам на тази реформа? Не, не ме радва. А дали не можех да направя както другите президенти преди мен и да замета проблема под килима? Сигурно можех. Ако има едно нещо, за което съжалявам е, че не успяхме достатъчно добре да информираме за ограниченията, които налагат да се направи реформата. Така - няма 100 начина да решим проблема. И колкото по-дълго чакаме, толкова по-лошо ще става положението", заяви Макрон.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм