Новият план на САЩ за налагане на граничен контрол рискува да подкопае основните принципи на международните права на човека и бежанското право, предупреди ръководителят на ООН по правата на човека.

"Правото да се търси убежище е човешко право, без значение от произхода на лицето, имиграционния му статут или начина, по който е пристигнало на международната граница", заяви Върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк.

Белият дом отстрани шефа на граничната служба заради мигрантската вълна

Миналата седмица президентът на САЩ Джо Байдън обяви нов план за разширяване на спорното правило, наречено "дял 42", което ще направи възможно незабавното връщане на повече хора, появяващи се на границата без разрешение.

Планът позволява бързото експулсиране в Мексико на около 30 000 венецуелци, хаитяни, кубинци и никарагуанци всеки месец.

"Тези мерки изглежда са в противоречие със забраната за колективно експулсиране и принципа на забрана за връщане", предупреди Тюрк.

ЕК се намесва в спора за отказа на Италия да приеме бедстващи мигранти

Международният принцип за забрана на връщането гарантира, че никой не трябва да бъде връщан в страна, в която ще бъде подложен на изтезания, жестоко, нечовешко или унизително отношение или наказание.

Службата на ООН по правата на човека изтъкна, че още преди разширяването "дял 42 вече е бил използван от имиграционните служители на САЩ около 2,5 милиона пъти на южната граница за експулсиране на хора в Мексико или в родната им страна без индивидуална оценка на всички техни нужди от закрила“.

Няколко хиляди косовски сърби протестираха в Митровица

Белият дом заяви, че се надява по-строгите мерки да спрат рекордния брой мигранти и лица, търсещи убежище, които пристигат след епични, често опасни пътувания, организирани от трафиканти на хора.

За да се опита да успокои критиците от левицата, Байдън заяви, че всеки месец в Съединените щати ще бъдат допускани до 30 000 отговарящи на условията мигранти от Куба, Хаити, Никарагуа и Венецуела.

Те трябва да подадат молба в родните си страни, да имат спонсор от САЩ и да преминат през проверка на миналото.

Ръководителят на ООН по правата на човека заяви, че приветства "мерките за създаване и разширяване на безопасни и редовни пътища".

Най-малко 20 мигранти се удавиха след корабокрушение край гръцкия бряг

Но той добави, че "тези инициативи не трябва да бъдат за сметка на основните права на човека, включително правото да се търси убежище и правото на индивидуална оценка на нуждите от закрила.“

Тюрк също така изрази загриженост, че тези, които най-много се нуждаят от убежище, и тези, които са в уязвимо положение, е малко вероятно да отговорят на ограничителните изисквания за убежище, включително да имат финансов спонсор в Съединените щати.

Той повтори призива си за зачитане и защита на правата на бежанците и мигрантите по международните граници.

86 загинали при корабокрушение на мигранти край Сирия

"Чуваме да се говори много за миграционни кризи, но в действителност често именно мигриращите са тези, които са в истинска криза", посочи Тюрк.

"Вместо да ги очерняме и да ги лишаваме от отдавна признати права, трябва да се стремим да управляваме миграцията хуманно и безопасно при пълно зачитане на човешките права на всеки човек." 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм