При едно от най-смъртоносните корабокрушения в източното Средиземноморие 86 тела бяха извадени от лодка с мигранти от Ливан потъна край бреговете на Сирия, съобщиха държавните медии в събота.

Над 50 са загиналите при корабокрушение край бреговете на Сирия

Филипо Гранди, Върховният комисар на ООН за бежанците, нарече това "сърцераздирателна трагедия". Издирвателните дейности продължават, като няколко души все още са в неизвестност след потъването на лодката в четвъртък. „Броят на загиналите нарасна до 86“, каза началникът на сирийските пристанища Самер Кбрасли в събота, спрямо предишните 73 жертви, за които бе съобщено от официалната информационна агенция САНА. Най-малко 20 спасени души се възстановяват в болници в Сирия, някои са в тежко състояние.

Ливан приютява над милион бежанци от гражданската война в Сирия, но от 2019 г. е затънал във финансова криза, определена от Световната банка като една от най-лошите в съвременността. Страната се превърна в стартова площадка за нелегална миграция, като собствените й граждани се присъединиха към сирийските и палестинските бежанци, настояващи да напуснат.

Спасиха 38 мигранти от Афганистан и Сирия, стигнали с лодка до Каварна

Над 450 000 палестинци са регистрирани в Ливан, според агенцията на ООН за палестинските бежанци UNRWA.

Около 150 души са били на борда на малката лодка, която потъна край сирийското пристанище Тартус, на около 50 километра северно от ливанското пристанище Триполи, откъдето мигрантите отплаваха. Тези на борда са били предимно ливанци, сирийци и палестинци, включително деца и възрастни хора, казаха от ООН.

Драма в Гърция: Дете бежанец почина заради недостиг на вода и храна

От 2020 г. насам Ливан наблюдава скок в броя на мигрантите, използващи неговите брегове, за да стигнат до Европа. Повечето от лодките, тръгващи от Ливан, се насочват към влизащия в ЕС остров Кипър, на около 175 километра на запад.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм