Джо Байдън прие оставката на шефа на митниците и граничната служба на САЩ Крис Магнус, съобщиха от пресофиса на Белия дом, цитиран от медиите. В петък беше съобщено, че администрацията на Байдън е поискала Магнус да подаде оставка поради притока на мигранти по южната граница. Той заема тази длъжност по-малко от година.

ЕК се намесва в спора за отказа на Италия да приеме бедстващи мигранти

Неуспехът на администрацията на Байдън да се справи с проблема с мигрантите се превърна в една от основните области на критика срещу демократите от републиканците преди междинните избори. Успехът в борбата с нелегалната миграция е необходим на Байдън, за да укрепи позицията си преди президентската надпревара през 2024 година. 

Преди броени дни пък Европейската комисия се намеси в спора за 234 мигранти, спасени в Средиземно море и заседнали на кораб на неправителствена организация, след като Италия отказа да ги приеме, като призова за "незабавното им слизане на брега".

Няколко хиляди косовски сърби протестираха в Митровица

"Правното задължение за спасяване и осигуряване на безопасността на живота в морето е ясно и недвусмислено, независимо от обстоятелствата, които водят до това хората да се намират в бедствено положение", заяви изпълнителният орган на ЕС, като се позова на мигрантите на кораба „Ocean Viking“.

Припомняме, че новото крайнодясно правителство на Италия, което положи клетва миналия месец, обеща да предприеме мерки срещу мигрантите с лодки, идващи от Северна Африка към Европа.

Опозиционният депутат Абубакар Сумахоро каза, че правителството на Джорджиа Мелони се отнася към "изтощените корабокрушенци, измъчени от студ, умора, травми и мъчения... като предмети".

Най-малко 20 мигранти се удавиха след корабокрушение край гръцкия бряг

Вътрешният министър Матео Пиантедоси по-рано каза, че тези, които не отговарят на условията, ще трябва да „напуснат териториалните води“. Пиантедоси заяви, че за мигрантите, на които не е позволено да слязат, ще трябва да се погрижи „държавата със знамето" - препратка към националните знамена, под които плават корабите. „Ocean Viking“. е регистриран в Норвегия. Норвежкото МВнР заяви в четвъртък, че "не носи отговорност" за спасените от частни кораби под норвежки флаг в Средиземно море.

Германия настоя в дипломатическа "нота" до Италия, че благотворителните организации "имат важен принос за спасяването на човешки животи" и поиска от Рим "да им помогне възможно най-бързо". 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм