Европейската комисия се намеси в спора за 234 мигранти, спасени в Средиземно море и заседнали на кораб на неправителствена организация, след като Италия отказа да ги приеме, като призова за "незабавното им слизане на брега".

"Правното задължение за спасяване и осигуряване на безопасността на живота в морето е ясно и недвусмислено, независимо от обстоятелствата, които водят до това хората да се намират в бедствено положение", заяви изпълнителният орган на ЕС, като се позова на мигрантите на кораба „Ocean Viking“.

Най-малко 20 мигранти се удавиха след корабокрушение край гръцкия бряг

БГНЕС припомня, че новото крайнодясно правителство на Италия, което положи клетва миналия месец, обеща да предприеме мерки срещу мигрантите с лодки, идващи от Северна Африка към Европа.

Опозиционният депутат Абубакар Сумахоро каза, че правителството на Джорджиа Мелони се отнася към "изтощените корабокрушенци, измъчени от студ, умора, травми и мъчения... като предмети".

ЕС изготвя план за доброволно споделяне на притока на мигранти

Вътрешният министър Матео Пиантедоси по-рано каза, че тези, които не отговарят на условията, ще трябва да „напуснат териториалните води“. Пиантедоси заяви, че за мигрантите, на които не е позволено да слязат, ще трябва да се погрижи „държавата със знамето" - препратка към националните знамена, под които плават корабите. „Ocean Viking“. е регистриран в Норвегия. Норвежкото МВнР заяви в четвъртък, че "не носи отговорност" за спасените от частни кораби под норвежки флаг в Средиземно море.

Германия настоя в дипломатическа "нота" до Италия, че благотворителните организации "имат важен принос за спасяването на човешки животи" и поиска от Рим "да им помогне възможно най-бързо". 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм