Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов за първи път изпълни закона и подаде декларация пред антикорупционната комисия (КПКОНПИ), съобщи Euronews Bulgaria. От документа става ясно, че той разполага с над 9 милиона лева в банкови влогове в евро и лева, налични парични средства от 1,1 млн. лева и 210 000 лева доходи от друга трудова дейност.

Наличните средства са от "заплата, възнаграждения за авторски и сродни права и дивиденти". Същият е произходът и на парите му по две сметки в страната - едната от 3 858 633 млн. лв., а втората от 2 715 492 евро, или общо 9 169 673 млн. лв.

Миналата година Трифонов е купил къща с двор в София за 1,3 млн. лв., става ясно още от декларацията му. Имотът е с разгърната застроена площ от 916 кв. м, а като произход на средствата е посочен ликвидационен дял.

Също през миналата година Трифонов е продал и парцел от 3,7 дка в родното си село Тодорово до Плевен за 10 хил. лв.

Слави Трифонов е обявил дяловете си в три акционерни дружества. Това са "Алт плеър" АД, където има 29 994 акции за близо 300 хил. лв., „Седем Осми“ АД за 9 млн. лв. и „Сет 666“ АД за 50 хил. лв. В декларацията си Слави Трифонов е посочил още две вземания от местни лица за общо 15 хил. лева.

Като лидер на партия, която получава държавна субсидия, Трифонов е длъжен да подава редовни имуществени декларации по закон - така както са задължени да правят всички лица, заемащи висши публични длъжности. Две поредни години обаче лидерът на ИТН не спазваше закона и упорито настояваше, че го прави, за да се предпази от нездрав медиен интерес към личния му живот. Тогава той обяви, че ще поеме отговорността си и ще плати наложените от комисията глоби. 

В началото на тази година Трифонов призна, че "не е бил прав" и ще подаде декларацията си, което - става ясно днес - този път е спазил. 

Тази година неподалите декларации са 25 народни представители и 18 представители на правителството. Някои от тях са изпуснали срока за подаване, а други изобщо не са го направили, за което подлежат на глоба.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм