"Оказваме пълна проверка на КЗК и чакаме резултатите, но ние няма от какво да се притесняваме." Това коментира в ефира на Дарик радио председателят на УС на Съюза на птицевъдите в България Ивайло Гълъбов по повод проверките на екипи на КЗК, които влязоха в офисите на няколко браншови организации от сектор "Земеделие" през седмицата.

"Ние, в съюза на птицевъдите, нямаме никакво отношение към търговията на яйца и пилешко месо в България. Сдружение с нестопанска цел сме, което е регистрирано в обществен интерес, за да защитава интересите на членовете, а членовете ни са по-голяма част от производителите на пилешко месо и яйца в България. Най-малко влияем на пазара на търговията в България на първични продукти от птици", заяви той.

Условна присъда и 300 лева глоба за продажба на стоки менте

При проверката са били иззети документи, които съдържат обществена информация - анализи и цени от агростатистиката, публикувана от аграрното министерство, и статистиката на Евростат. Въпросната пазарна информация е за пред членовете на СПБ, за да имат актуални данни накъде върви бизнесът.

"Нашата организация няма от какво да се притеснява, ще окажем пълно съдействие. Нещо повече, надяваме се проверките да продължат, за да се изпълнят функциите, вменени на КЗК на конкуренцията, защото по наши сведения, за последните няколко дни, в рамките на тази седмица, в България са влезли около 2,5 млн. яйца за консумация, които по партньорска програма влизат от трети страни, каквато е Украйна - при технологии, които не отговарят на европейските", обясни още Гълъбов.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм