Община Бургас определи като внушения твърденията на Областната управа за "драстично увеличаване на броя на новорегистрираните лица" в региона. Позицията идва в отговор на съобщението на пресслужбата на държавната институция, която по-рано днес обяви, че "на 13 адреса в областта са регистрирани над 130 лица, при извършена проверка от органите на реда в тях не са установени живущи, къщите са видимо изоставени или разрушени, но въпреки това лицата са присъствали в изборните списъци през октомври".

От пресцентъра на местната власт припомнят, че за предстоящите парламентарни и европейски избори няма изискване за уседналост и в прав текст обвиниха Областната управа в опит за манипулация на общественото мнение. 

Публикуваме без редакторска намеса пълния текст на съобщението на пресслужбата на Община Бургас:

"Община Бургас категорично възразява срещу внушенията на областния управител на Бургас за „фрапиращи случаи“ на регистрираните лица във връзка с изборите. Цифрите са категорични!

1. Няма увеличение на броя на регистрираните избиратели в община Бургас от над 20 години!

2. Припомняме на областния управител, че компетентността е задължително условие за заемането на висши държавни позиции! За предстоящите парламентарни и европейски избори няма изискване за УСЕДНАЛОСТ, което показва категорично непознаване на изборните процеси и превръща позицията му в опит за манипулация на общественото мнение.

3. През годините кметовете на визираните населени места са извършвали регистрации единствено на база на подадени документи за собственост на имот и нямат право да дерегистрират, тъй като в някои случаи адресно регистрираните са част от многочленни семейства и са малолетни и непълнолетни (които не гласуват!).

4. Община Бургас извършва регулярни действия по дерегистриране на лица, само ако са налице законовите основания за това.

5. Община Бургас определя внушенията на областния управител на Бургас като неправомерно използване на заеманата от него държавна длъжност".