Обществената поръчка за ремонта на Хуманитарната гимназия в Пловдив  „Св. Св. Кирил и Методий в Пловдив, се обжалва и това може да забави изпълнението й, обяви в ефира на Дарик радио кметът на район „Централен“ Георги Стаменов.

По думите му, стойността на обществената поръчка за ремонта на Хуманитарната гимназия в Пловдив набъбна почти двойно от първоначално предвидените 8 милиона лева, тъй като са се позовали на обявено пазарно проучване по Закона за обществените поръчки, в което е участвала само една фирма. Освен това, в сумата на процедурата – 13,5 милиона лева, са включени и между 5 и 10 % непредвидени разходи.

„Но ако се появи кандидат да направи целия ремонт за много по-малко пари, разбира се че той ще бъде избран за изпълнител на обществената поръчка“, коментира пред Дарик радио Стаменов.

Сградата на Училището е паметник на културата, а самото учебно заведение създава и утвърждава един от най – красивите културни празници на България, на славянството и на Европа – Деня на св. Кирил и Методий. Сумата на неотложния ремонт на гимназията вкара в задочен спор администрацията и депутати от Пловдив.

Училището получава 2,8 милиона лева от Министерството на културата за консервация и реставрация като паметник на културата.

Средства за ремонта на Хуманитарната гимназия вече са пристигнали по сметката на учебното заведение и от МОН. Още пари се очакват и от Министерството на финансите.

Проектът предвижда ремонт на фасадата, покрива на сградата, подмяна на ел. и ВиК инсталациите и двора. От общинската администрация обещават, че ще настояват да се  работи на 24-часов режим и до 15 септември 2023 г. най-старата гимназия у нас да бъде реставрирана, освен ако заради обжалвания на поръчката  строителните дейности забуксуват.

Защо обществената поръчка за ремонта на хуманитарната гимназия беше забавена с почти месец и пусната на 31 август, само ден, преди началото на предизборната кампания?

Отговорите на тези и други въпроси в интервюто с районния кмет на „Централен“ Георги Стаменов.