Струва ли си да учиш в чужбина?

Има много причини, поради които бихте искали да учите в чужбина. Някои от тях включват: получаването на първокласно образование, потапяне в нова култура, развиване на глобално отношение и подобряване на бъдещите възможности за работа. Това, което привлича повечето международни студенти.

Но понякога обучението в чужбина може да бъде обезсърчително, тъй като никога не знаете какво да очаквате. Може да се чудите дали хората, които срещате в тази нова страна, ще ви приемат. Ще можете ли да се ориентирате в тази нова държава? Как ще общувате? И куп други несигурности, които могат да повлияят на решението ви дали да започнете да учите зад граница. Но на въпроса струва ли си да учите извън България, отговорът винаги ще е "ДА". Има и предимства, и недостатъци, и много трудности, с които ще трябва да се сблъскате по време на това приключение, но отговорът остава "ДА".

Аз успях да изпитам всички плюсове и минуси на обучението в чужбина. Моите най-сладки години и най-трудни предизвикателства са свързани с времето, когато учих в Русия. Всяка страна е различна сама по себе си и точно това е вълнуващото. Със сигурност тези няколко съвета ще ви помогнат да разберете дали сте готови да платите цената на обучението зад граница.

Образованието в чужбина е като увеселително влакче. В един момент може да сте на върха на щастието, възползвайки се от студентските си години на макс, а в друг момент липсата на близките ви може силно да ви разстрои и да ви тласне да се върнете у дома. Ще имате моменти, в които много ще се забавлявате и наслаждавате на свободата, но и такива, в които ще трябва да оцелявате.

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат, докато се обучавате зад граница:

Запознайте се с езика

Трябва ли да обичате езика, на който говорят в избраната от вас страна, АБСОЛЮТНО НЕ. Например, аз със сигурност не го харесвах, докато го изучавах в училище, о, тази граматика ме обезсърчаваше, падежите ми се струваха като връх, който никога не можеш да покориш. Как е възможно да има толкова много изключения, тъкмо се зарадваш, че си запомнил нещо и хоп - появява се изключение на правилото, което с толкова труд си успял да научиш? 

Ако не харесваш езика заради сложната граматика около него или дори самото му звучене, няма страшно... можеш да послушаш съвета на моята учителката и да се опиташ да гледаш филми или да слушаш музика, или да откриеш някой ютюбър, който да те накара да се влюбиш в езика, току-виж, имаш моя късмет и се срещнеш лично с човека, от когото си успял да се вдъхновиш, когато отидеш да учиш в избраната страна.

Не подценявайте ситуацията

Много често хората ми казваха, че руският език е като българския – че се учи бързо и лесно. Но ви трябва само един ден в Русия, за да разберете, че говоренето и разбирането са две напълно различни неща. Особено когато някои български думи могат да означават нещо обидно или със съвсем друго значение на езика, който учите. (Малък съвет: ако не владеете напълно езика, просто се усмихвайте повече и внимателно проучвайте интересните думи в страната, която сте избрали, за да не си навлечете неприятности).

Винаги имайте предвид, че нещата могат напълно да се объркат

В моя случай, когато реших, че вече владея езика, разбрах колко всъщност съм далече от истината. Русия е страна, съставена от над 160 различни етнически групи, говорещи повече от 100 различни езика, а акцентите им са трудни за разбиране дори от самите носители на езика. Не дай си Боже... да водите разговор за нещо, което обожават и местните започнат да говорят бързо и развълнувано, или когато са под въздействието на алкохол, което за никой не е тайна, че е част от традициите им. Тогава разбирате, че някои неща не могат да бъдат научени в училище.

Внимателно проверявайте всички документи преди полета си, за да не бъдете депортирани

Излизането от зоната на комфорт е едно от нещата, които правят цялото преживяване толкова ценно и полезно. В крайна сметка, ако можете да пътувате в чужбина, за да учите, значи можете да постигнете всичко!

Понякога могат да възникнат непредвидени ситуации, но важното е да запазите спокойствие, колкото и трудно да ви се струва това.

Проверявайте внимателно всичките си документи, за да не допуснете моята грешка и да бъдете депортирани от страната поради неправилно вписана виза в паспорта и просто да прелетите толкова много километри, без да успеете да влезете в държавата. Да изпиете един чай с много сълзи и след това да бъдете изхвърлени с обратния полет поради строгите им закони за депортацията.

След множество изтървани полети моят съвет е да отидете на летището поне два часа преди полета. И ако се връщате у дома за специален празник, най-добре е да прекарате нощта на летището. Така ще сте сигурни, че ще намерите правилния гейт навреме. Преминавайки през българското летище с нашите скромни два терминала, се озовавате на това огромно място с шест терминала, намиращи се на голямо разстояние един от друг, приличащи на гигантски лабиринт, ще успеете да научите ценния урок, че за някои неща си струва да отидете по-рано.

Висококачествено образование

Разбира се, независимо къде учите, целта ви винаги ще бъде да получите възможно най-високо качество на образованието.

Прескачайки трудните моменти с огромната документация, с която ще трябва да се сблъскате, било то за виза, записване в общежитие, регистрация, застраховка и куп други неща, които могат да отнемат много време от деня ви, опитайте са да мислите позитивно, като например, че това е отличен опит да тренирате търпението си и да упражните издръжливостта на краката си, докато чакате на огромни опашки, на които не се вижда краят.

Но като стъпите в университета, може бързо да забравите за всички тези неприятности.

Много зависи в коя държава учите, но в моя случай Русия и конкретно град Москва, ме изненада доста приятно. Започвайки от луксозните части на университета, които бързо отхвърлиха всички първоначални съмнения дали не трябваше да остана да уча в България.

Различен начин на преподаване

Ако вече сте решили да учите в друга държава, може да се изненадате от отношението и начина на преподаване на учителите в чужбина.

Не е тайна за никого, че в повечето университети у нас преподавателят влиза в голяма аудитория, в повечето случаи по задължение изпява лекцията си, а след това ви казва, че можете да си закупите неговия учебник на определена цена. Този начин на преподаване определено не ми липсваше, когато учих в чужбина.

В руския университет бяхме разпределени по 20 души в добре оборудвана стая и преподавателите можеха лично да наблюдават и общуват със студентите си, като изграждаха строги, но приятелски настроени отношения. Също така не се налагаше да купуваме учебници, защото университетът имаше онлайн библиотека, достъпна за всеки.

Преподавателите се фокусираха повече върху начина ни на мислене, отколкото върху това какво пише в учебниците. 

Въпреки че студентите имаха добре развита работна етика професорите успяваха да "обуят нашите обувки" и да проявят разбиране, ако невинаги успяваме да играем по правилата. (Тоест, можете да ходите на лекции в пижама, но не е препоръчително, ако искате да завършите университета с висок статус).

Огромните зали за извънкласни дейности, куп мероприятия, които постоянно се случваха в университета, библиотеката, спортната зала, показваща гледката на 300 души, които се борят с пълна сила, за да покрият тежките нормативи, заобиколени от табели "Спортът е здраве", които ви напомнят, че трябва да се грижите за тялото си. Сутрешна загрявка, йога, стречинг и всякакви видове спорт могат да ви разсеят от тежките лекции или да ви затруднят още повече, ако не успеете да преминете някой от сериозните им нормативи.

Внимателно проверявайте местата, където искате да учите, защото всички университети са различни.

Да си различен не е слабост, а сила

Имали ли сте страх от това да не бъдете приети? Учейки в друга страна това често е една от пречките, която ви завързва краката и не ви позволява да направите стъпка към новото приключение. И с право, всяка нация е различна, всички ние сме различни, ако не попаднете на добри хора, не значи, че трябва да обвинявате цялата страна за това.

Понякога, колкото и труд да положите да научите даден език, това няма да ви направи негов носител.

Но именно вашата различност е това, което ще привлече вниманието на околните. Бъдете себе си. Отпуснете се и се наслаждавайте на обучението си, не мислете много за това как изглеждате в очите на местните. Опитайте се да общувате без страх от това дали говорите напълно правилно, или с акцент. Акцентът ви на чужденец е точно това, което ви прави интересни.

Не се страхувайте да поискате помощ

Отивайки в друга държава, вероятно ще имате трудности с бързото обработване на информацията.

Не бъдете нагли, не забравяйте, че се намирате на чужда територия и местните жители са с предимство.

Не се страхувайте да поискате помощ, ако не сте успели да запишете лекция или не сте разбрали домашното си, но не се възползвайте от добротата на състудентите си. Оценявайте всяка помощ и се опитвайте да се сприятелите.

Имайте и предвид, че не всички ще бъдат приятелски настроени. Избягвайте хората, които трупат негативизъм върху вас. Опитайте се да преборите всяка негативна мисъл с позитивна.

Чувствате се самотни, това не означава, че сте сами

Понякога може да се чувствате самотни, но това е нормално. Определете си ден и час, в който да говорите с приятелите и семейството си. Съгласувайте натоварените графици на всички, за да сте сигурни, че ще продължите да поддържате връзка, дори ако сте на другия край на света.

Вземете със себе си любимите си неща за комфорт

Вземете със себе си любимите си предмети, българска храна или неща, които да ви накарат да се чувствате като у дома, доколкото това е възможно, но не забравяйте, че трябва да ги разнасяте по летищата, затова не прекалявайте.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм