Кремъл вербува български студенти, като ги кани да участват в проекти, да пътуват и учат в Русия, а после, щом се убеди, че те са "идейни" - им предлага пари. Сумите варират между 1000 и 2000 евро на месец, твърди Петър Танев от асоциация "Свободна Русия".

Тази сутрин пред Euronews Bulgaria Танев сподели, че му е било предлагано да участва в проект, свързан с насочване на български студенти да следват в Русия. Бил е поканен в Крим от председателя на българската асоциация там - Иван Абажер.

Петър Танев е полуруснак и докато следвал в Москва, участвал в различни проекти. Там получава предложението от Абажер, но отказва, защото "уважава териториалната цялост на Украйна".

По думите му преди войната в Украйна Русия е имала по-голям шпионски капацитет, защото си е служила с дипломатическите корпуси в съответните държави. След войната обаче започват да използват ресурсите с цивилните хора - шпиони в сянка, неактивни преди войната, но готови да започнат своята дейност.

След като отказва предложението на Иван Абажер Танев разбира, че проектът е бил осъществен и че участвалите български студенти са били вербувани:

"Това не означава, че веднага ще станат шпиони, а че се готвят да се адаптират към тази система, да изпитват истински емоции, да бъдат привърженици на путиновия режим. Не можеш да станеш шпионин, само защото ти плащат – трябват и идеи, да си идеен човек."

Танев разказа за друг подобен случай. Той е работил в студентската организация "Балкански клуб". По думите му Кремъл и Министерството на образованието са "навлезли в нея с всичките си възможности, за да направят такъв научен проект с пропагандна насока".

"Дори си спомням точния текст от този проект, който беше финансиран от организациите "Росмолодёжь" (Руска младеж) и "Россотрудничество" (Руско сътрудничество). Там беше написано, че „младите сърби и българи не изпитват необходимите негативни емоции към ЕС и НАТО, не изпитват симпатии към Руската федерация. И Руската федерация, и Министерството на образованието трябва работят в тази насока."

През следващата година Танев внимателно следи как огромен капацитет се излива във финансирането на подобни проекти, в които участват и български граждани. Все пак след като отказва да участва, не му се случва нищо:

"Предложиха ми просто да участвам – така всичко започва. Разбира се, предлагат и пари. Трябва да се намираш в такива условия, че да си кажеш: „Няма да имам такива възможности, ако се върна в България“. Сумите са около хиляда, две хиляди евро на месец. Но за студент това е много хубава сума".

Петър Танев каза, че е важно да се затвори Руският културно-информационен център, защото през него минават всички процеси за следване на български студенти в Русия. По думите му подобно влияние над български граждани от неприятелска държава, каквато е Русия, трябва да бъде спряно.

Той твърди, че от Кремъл подхождат избирателно към вербуването и че пристъпват към действие, когато видят, че "човекът е идеен". Петър Танев каза още, че преди не е разказвал за тези случки, защото е "забравил покрай ситуацията с Украйна".

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм