Областният управител на Пловдив Ангел Стоев няма да върне за ново разглеждане решението на ОбС за ОУП на града. Причината – Законът за устройство на територията изключва тази възможност, обясниха в позиция до медиите и до всички заинтересовани страни по казуса от администрацията на Стоев.  

Въпреки протеста, ПОС прие новия ОУП на Пловдив

В документът се посочва, че решението на местния парламент е прието при спазване на правилата, включително и по отношение на изискуемото мнозинство от ¾ от всички общински съветници.

ДБ внесоха искане до Ангел Стоев за отмяна на бъдещото застрояването на 81 дка зад Братската могила

„ЗУТ изключва възможностите за атакуване на ОУП, в това число и на областните управители.  По закон Общинският съвет е местният законодателен орган, чиито членове са пряко избрани от гражданите на Пловдив. Областният управител има възможност да упражни контрол единствено по законосъобразност по отношение актовете на местния парламент, освен ако в закон е предвидено друго, се посочва още в правната позиция на Областна управа.

Над 100 пловдивчани протестираха срещу застрояването на 81 дка до Гребната база (СНИМКИ)

От там допълват, че с промените от 2021 г. в изрична разпоредба се предвижда Общият устройствен план да може се обжалва единствено от собственици на недвижими имоти, непосредствено засегнати от неговите предвиждания.

Многоброен протест срещу презастрояване на 81 дка на Гребната база предшества приемането на ОУП

В Областна администрация постъпиха множество жалби и сигнали на граждани и неправителствени организации, касаещи промените в ОУП на Пловдив. На всички тях  вече са изпратени отговори на база на законовите правомощия на областния управител, допълниха още от областна управа.