Многоброен протест предшества заседанието на ОбС на Пловдив, на който ще се гласува приемането на новият Общ устройствен план (ОУП). Хората настояват местният парламент да върне предназначението като зелена площ на 81 дка в един от най-големите паркове в града – „Отдих и култура“. Теренът е предвиден в новия за застрояване с жилищни сгради на по 3 етажа.

С плакати „Не преодавайте града ни“, „Пловдив е на хората, а не на мутрите“ и „Бетонът не се диша“ протестиращите посрещнаха идващите на заседанието общински съветници. Хората подчертаха, че промяната на предназначението на вече реализирани зелени площи е незаконно.

Ще мине ли новият ОУП на Пловдив? Протест предшества заседанието на ОбС

Въпросният имот, където преди години имаше идея  да се изгради пловдивският Дисниленд, беше апортиран още по времето на кметуването на Иван Чомаков през 2013-та година и след сделката премина в частни ръце. Общата площ на терена е 131 дка, като предвидените за застрояване 81 дка са част от него. Останалите 50 дка преди няколко месеца ОбС откупи от собственика чрез заменка за 7 апетитни имота в града. Теренът, намиращ се до Гребната база, е зелена площ от повече от 70 години.

Новият ОУП на Пловдив  ще противопостави ГЕРБ и ДБ в местния парламент. Съветниците от партията на Бойко Борисов ще гласуват „за“, „против“ са от ДБ.

Презастрояването на централната градска част и районите на Пловдив ще продължава, ако се приеме изменението на ОУП на Пловдив във вида, в който е предложен за обсъждане в Общинския съвет, е становището и на „Съюз за Пловдив“ по повод на териториите в покрайнините на Пловдив, чиито собственици не могат да инвестират, докато местната управа не изготви устройствени планове.

Въпреки че нямат представителство в ОбС, от ПП в Пловдив също се обявиха против опасността от ликвидиране на зелени площи на Гребната база, заложена в новия ОУП на града.