От утре започва 29-ото издание на акция „Зима”, обяви председателят на Съюза на българските автомобилисти Емил Панчев. По думите му в последните три зими тежките пътно транспортни произшествия се увеличават, а през миналата година за този сезон са загинали 157 души. Тази година ще има нуелва толерантонст към нарушителите на пътя, заяви комисар Димитър Мичев началник на отдел „Пътна полиция” при главаната дирекция. 

Прокуратурата, МВР и НАП също започват проверки на системните нарушители на пътя. Ще се установява произходът на средствата на собственици и ползватели на луксозни автомобили, за които има данни, че са от нерегламентирана дейност.

Тазгодишната акция „Зима” ще протече в три кампании, обясни комисар Димитър Мичев от „Пътна полиция”:

По думите му в момента 9800 души са с правомощие да контролират спазването и да прилагат Закона за движение по пътищата. Ежедневно около 770 екипа работят на територията на страната като 10% от тях се намират в столицата, добави той.

Заместник-началникът на отдел „Пътна полиция” комисар Мария Ботева представи резултати от зимните акции през минали години и отчете увеличение в проверките на пътни превозни средства за 2022 спрямо 2021 г. Най-честите нарушения са свързани с неизправността на осветителните системи и сигнализациите на превозните средства, управлението с износени или разкъсани гуми и проблеми в устройствата за почистване на стъклата. Глобите за нередности започват от 50 лв. припомни Ботева и призова всички да подготвят колите си за движение при зимни условия.

От 1 ноември всички пътища са в зимен режим, заяви инженер Ясен Йорданов, председател на управителния съвет на Агенция пътна инфраструктура.

Д-р Живка Димтрова от БЧК напомни всеки водач да провери съдържанието на автоаптечката си, защото благодарение на нея може да бъде спасен живот.

Защо сменяме гумите

Промяната в Закона за движение по пътищата влезе в сила от 21 януари 2017 г. Поправката обаче не задължава гумите да са зимни или летни, тъй като в страната има райони с по-мек климат, а при температури над 7 градуса зимните гуми се износват много по-бързо и каучукът им губи качествата си. От 15 ноември до 1 март всички автомобили трябва да бъдат с гуми с дълбочина на грайфера не по-малка или равна на 4 мм.

Смяната на гумите не е само за да ви вземат парите. Летните и зимните гуми се правят по раличен начин и крайният продукт има различни свойства. Летните гуми са от твърд каучук, който издържа на много високи температури, при които само леко омеква, но пък на студено става твърд като камък и губите сцепление. Зимните гуми пък са от мек каучук, който е предназначен да работи добре на студено, но има опасност да "изгори" през лятото и да се втвърди.

Шофирането с неподходящи гуми крие много опасности

Да, летните гуми се справят много добре на мокро, но конкретно, когато е топло. Когато застудее навън, твърдият каучук се втвърдява много и все едно карате на пластмасови гуми без никакво сцепление. Това се превежда в голяма вероятност от аквапланинг на мокро, а на сняг - в пилене на гуми на място, заривайки ви в снега. Също, ако прекалите с пиленето на гуми в снега, има вероятност да ги подпалите, колкото и студено да е навън.

Това че законът изисква само дълбочината на грайфера да е над 4 милиметра, не означава, че е добра идея да шофирате с летни гуми през зимата, особено ако ще се качвате в планината, където задължително трябва да имате вериги за сняг. Те не са много скъпи, даже са много по-евтини от пътна помощ по средата на нищото в дълбокия сняг. Правилните гуми правят огромна разлика в такива ситуации, а и даже ще ви спестят гориво.

Разликите между зимни и летни гуми не се свеждат само до вида каучук. Различна е и "шарката" на грайфера. На летните гуми има улеи, които минават по целия диаметър, предназначени за дъждовната вода. На зимните гуми такива улеи обикновено няма, или се формира подобен само на едно или две места, но той не е толкова ефективен за летен дъжд.

Недейте да експериментирате с грешни за сезона или стари гуми. Животът е по-ценен от парите, които бихте спестили, за да не си смените гумите.

Как да оборудваме автомобила за студените сезони

Зимните месеци са времето, когато колата ви изисква специална грижа, за да се справи със студа, снега и заледяването. Марио Нецов от СБА препоръча пред Дарик следните добри практики за поддръжка на автомобила:

Освен смяната на гумите, смяната на акумулатора също е предписание, което би спестило много време и нерви. През студените месеци зарядът на един акумулатор, особено ако е по-стар, може да намалее значително.

Подготовете специален комплект с необходимите неща за спешни ситуации по време на зимата като антифриз, сол за разбиване на лед и вериги за гумите. Също така, включете в комплекта си четка за сняг и лопата, за да можете да почистите колата си, ако е необходимо.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм