Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов проведе работно съвещание с главния секретар на Министерството на вътрешните работи (МВР) главен комисар Живко Коцев и с изпълнителния директор на Националната агенция за приходите (НАП) Румен Спецов, на което бяха набелязани мерки за ограничаване на тежките пътнотранспортни произшествия, причинени от системни нарушители на Закона за движение по пътищата (ЗДвП). Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. 

Изразено бе общо становище, че е необходим институционален отговор спрямо водачите на моторни превозни средства (МПС), които целенасочено нарушават правилата за движение, демонстрирайки явно неуважение към обществото и законоустановените правила, посредством разпространяването на снимки и видеосъдържание на шофиране с многократно превишена от допустимата скорост и др.

Предстои в кратки срокове органите на МВР да установят и изготвят база данни на водачи на МПС, които многократно са нарушавали правилата за движение по пътищата. За целта ще се използват както системата на „Пътна полиция“, така и камерите за видеонаблюдение на общините и на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Ще бъде обърнато внимание на прокурорите при районните прокуратури в страната, както и на органите на „Пътна полиция“- МВР и на районните инспектори за незабавно установяване на водачите на МПС, чиито нарушения са документирани и публикувани в различни онлайн платформи, за да бъдат санкционирани според нормативната уредба. 

В хода на разговора бе обърнато специално внимание на зачестилите случаи на тежки пътнотранспортни произшествия, причинени от водачи на автомобили, които управляват луксозни МПС без да е установен произходът на средствата за тяхното придобиване.

В тази връзка изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов, главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев и изпълнителният директор на НАП Румен Спецов се обединиха около общото становище за необходимостта от проактивен подход от страна на приходната администрация, включително извършването на ревизии на собственици и ползватели на луксозни и мощни автомобили, за които има данни, че произходът на средствата може да е от нерегламентирана дейност, съобщиха още от прокуратурата.

Срещата идва дни след катастрофата на 11 ноември край Велико Търново, при която загина футболният треньор Ферарио Спасов. Шофьорът, привлечен като обвиняем за катастрофата, беше пуснат с мярка "подписка" от наблюдаващия прокурор Йордан Кожухаров. Заради това решение, Кожухаров беше извикан на среща с изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов. След срещата разследването на катастрофата беше иззето от прокуратурата във Велико Търново и предадено на тази в Ловеч, както и беше съобщено, че започва проверка на работата на прокурора Кожухаров за три години назад. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм