Парламентът задължи Министерски съвет да изготви всеобхватна и финансово обоснована програма за инвестиции в отбраната до 2032 г. Тя трябва да включва информация за всички отбранителни способности, които ще са необходими на страната в следващите 10 години, както и проекти за тяхната реализация. Целта е да бъдат посочени приоритетите в сектор отбрана и да е ясно кое правителство какво трябва да финансира. Идеята за създаване на такава програма получи подкрепа на всички партии с изключение на Възраждане и БСП.

Кой е основният проблем със защитата и наблюдението на въздушното пространство на държавите?

По предложение на ГЕРБ-СДС, Продължаваме промяната, ДПС, Демократична България и Български възход парламента задължи Министерски съвет да изготви детайлна програма за инвестиции в отбраната до 2032 година. Тя трябва да включва всички проекти в сектор отбрана, заедно с финансова рамка за тяхната реализация. Атанас Славов от Демократична България уточни, че тази програма ще даде възможност на парламента да планира разходите дългосрочно.

ЕС не изключва удар по европейски спътници в околоземна орбита

Николай Дренчев от Възраждане попита по какъв критерий Министерството на отбраната ще изготви програмата при положение, че страната дори няма бюдже.

Украйна получи танкове, настоява и за изтребители

От ДПС коментираха, че този документ е закъснял и е важен, за да е ясно кое правителство колко пари и за какво ще харчи, както и да се определят приоритетните проекти в отбраната. Решението беше подкрепено от всички партии с изключение на БСП и Възраждане. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм