Комбинация от заплахи - безпилотни самолети, летателни апарати, крилати ракети и различни нови боеприпаси ще са основна част от всеки потенциален въоръжен конфликт в бъдеще.

Това прогнозира Моше Манор, старши експерт на IAI ELTA Systems с 36 години опит в израелските Би Би Си. По думите му, за да можем да се защитим във време на въоръжен конфликт е необходимо да имаме нужните радари и системи за засичане на опасност.

Украйна получи танкове, настоява и за изтребители

Той посочи, че компанията му наблюдава войните по света, за да научи повече за новините тенденции за въоръжаване. Компанията представи в София мултисензорната радарна система MS-MMR, която има натрупан богат оперативен опит в Израел и по света. Придобиването на трикоординатни радари е сред основните приоритети на Министерството на отбраната.

Основният проблем, който имат държавите със защитата и наблюдението на въздушното си пространство, е смесицата от множество заплахи и предизвикателства, каза Моше Манор.

ЕС не изключва удар по европейски спътници в околоземна орбита

"Ние вярваме, че за множеството заплахи имаме нужда от многоцелеви радар, който всъщност може ефективно да открие както балистична, така и жива цел, както бавна, така и бърза. Така всъщност може да се генерира надеждна картина за въздушно наблюдение, за да има възможност за прихващане на всеки нарушител."

Системата и радарите за противовъздушна отбрана по време на война са много важни за сигурността на цивилните граждани, чрез тях могат да се запазят много повече човешки животи, добави още той.

Подоляк: Обичам България, тя ни помага много

"Всъщност ядрото на системата е многомисионният радар и след това добавяме към него някакъв допълнителен сензор, който може да му помогне да прави разлика между целта или да я идентифицира по-бързо. Радарът приоритизира своята енергия и поддържа различен тип мисии. Той има възможност да изпълни няколко дейности едновременно. Така може да вземе решение правилно и ефективно."

Според Моше Манор в бъдеще ще има много повече безпилотни летателни апарати.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм