Община Пловдив е в незадоволително финансово състояние. Причина за това е недоброто управление в предходния мандат. Това заяви новият зам.-кмет по финанси на града на тепетата Жени Петкова след извършена финансова проверка на общината.

По думите й, необходими са средства за довършване на обществените поръчки и европейските проекти, които са стартирали.

Един от тях е за чистия въздух, за който община Пловдив има наложена 25% корекция в размер на около 14 млн. лв.

Приходосъбирането на втория град по големина също е в крайно незадоволително състояние, добави още новият зам.-кмет по финансите. В края на финансовата 2023 година са събрани 67% от планираните приходи, което е крайно незадоволително, подчерта тя.

За да осъществи необходимите реформи, новото управление на Пловдив е предприело рокади в управлението на двете финансови структури на общината - Цвета Попова застава отново начело на Местни данъци и такси, а Стопанската дирекция поема  Юлия Стоянова.

На нарочната пресконференция на новия управленски екип на Пловдив стана ясно още, че до 10 дни трябва да приключи полагането на тръбите за ВиК по пробива Модър-Царевец, което ще даде възможност на фирмата-изпълнител да асфалтира пътя в рамките на следващите 3 месеца.

Останалите два мащабни проекта – реконструкцията на бул. „Дунав“ и Брезовско шосе, трябва да приключат до края на годината.

Ледената пързалка в центъра на града пак ще радва пловдивчани по коледните празници, а елха ще има във всеки от районите.