Европейският съюз е подготвил ново предложение за нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово, което съдържа ясен график за дейностите, заяви високопоставен дипломат от ЕС в кулоарите на срещата на върха ЕС – Западни Балкани в Тирана.

Предложението е изпратено на двете страни вчера, а очакванията са в рамките на по-малко от година да бъде постигнат окончателен договор между Белград и Прищина, каза дипломатът.

Еди Рама: Срещата в Тирана е доказателство за засилените интереси на ЕС в Западните Балкани

„Има много неща, които дават възможност да се направи голяма крачка напред спрямо сегашната ситуация... Това не е пълно признание, но е пълно нормализиране на отношенията“, каза дипломатът.

„След като изслушахме и двете страни, преработихме предложението“, каза дипломатът. Предложението съдържа приложение "с ясен календар на действията - кога и как трябва да се направят нещата".

Косово се надява България да убеди всички страни да подкрепят влизането им в ЕС

Дипломатът призова Белград и Прищина да "продължат конструктивния ангажимент и да се съсредоточат върху постигането на необратим напредък в нормализацията". 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм