Премиерът на Албания Еди Рама заяви, че срещата на върха на Европейския съюз в Тирана тази седмица е доказателство за засилените геостратегически интереси на ЕС в региона на Западните Балкани по време на войната на Русия в Украйна, предаде Асошиейтед прес.

Албанският министър-председател ще бъде домакин на еднодневната среща утре, която има за цел да възобнови процеса на разширяване на ЕС, пише БТА.

Дуа Липа получи албанско гражданство

Моментът е фантастичен. Само допреди две години никой не можеше да си представи това, а сега то се случва, заяви Рама в интервю за Асошиейтед прес.

Наскоро Рама критикува ЕС, че се бави с приемането на нови страни членки. Шестте страни, които са във фокуса на срещата на върха - Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Република Северна Македония и Сърбия, получаваха уверения в продължение на години, но стъпките им към членство се забавиха.

Илхан Кючюк в Скопие: За либералите в ЕС е важно разширяването да продължи

Войната в Украйна напомни за уязвимостта на региона и даде на ЕС стимул да приобщи страните от Западните Балкани към демократичната общност на Европа, каза Рама. 

Според него ЕС трябва да работи в тясно сътрудничество със Сърбия, която не се е присъединила към санкциите на ЕС срещу Русия. 

Премиерът окачестви утрешната среща като "най-важното събитие в историята на международните отношения на Албания", като отбеляза, че бившата комунистическа страна до 1990 г. е била "напълно откъсната от света и от Европа".

България и Албания ще си сътрудничат в сферата на сигурността

Срещата на върха ще донесе "много на Западните Балкани, на нашата страна, много положителна енергия, много надежда, много нови пътища", каза Рама и окачестви решението на ЕС да проведе срещата на върха извън своята територия като "добър знак за бъдещето".

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм