Косово се надява България да убеди тези членки на ЕС, които още се колебаят дали да подкрепят присъединяването на Косово, да го направят.

Президентът на Балканската държава Вьоса Османи посочи, че страната ѝ ще кандидатства за влизане до края на годината. Българският държавен глава Румен Радев увери, че според него мястото на Косово е в Европейския съюз.

Официално посещение: Президентът на Косово идва в България

Той съобщи още, че страната ни като основен износител на ток в Балканския регион ще помогне на Косово за справяне с енергийната криза. Пред президента Османи, Радев посочи за какво настоява от нейна страна.

Президентът на Косово Вьоса Османи увери, че държавата ѝ зачита правото на самоопределяне и че законодателните препятствия в тази връзка ще бъдат преодолени. 

„Докато Сърбия открито заплашва Косово с война, открито заплашва други държави в региона – Босна и Херцеговина, Черна гора – няма възможност, няма място за инициатива, която да бъде водена от държава като Сърбия“, заяви още Османи.

Комисарят по разширяване Вархеи: ЕС очаква от БиХ осезаеми резултати по реформите

Според нея нещата са могли да бъдат по-различни, ако Сърбия бе признала Косово. „Ако Сърбия бе признала ценностите на Европейския съюз – свобода, демокрация, зачитане на права на човека, но реалността е далеч от това“, каза косовският президент.

Вьоса Османи предупреди, че сръбската инициатива не е създадена да обединява.

„Инициативата „Отворени Балкани“ не се основава на приобщаване. Тя не приобщава всички държави от региона от момента, в който е създадена. Инициативата не признава равенството на всички страни. На практика Сърбия иска тази инициатива, за да не разглежда Косово като равноправен партньор. Това не е възможно и е неприемливо за нас“, подчерта Османи.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм