Областният управител на Пловдив д-р инж. Илия Зюмбилев прие посланика на Чешката република Н. Пр. Мирослав Томан. Това е първата официална визита в града на тепетата на новопостъпилия през януари т. г. дипломат.

На срещата бяха обсъдени важни въпроси на теми, които биха допринесли за продължаване на дългогодишните традиции и добрите контакти между двете страни. Разгледаха се икономическите отношения, които включват реализацията на чешкия инвестиционен проект от 400 млн. евро за Завода за електронна медицинска апаратура в Пловдив до есента на тази година.

Мирослав Томан информира, че Чешката република ще участва на две големи събития в Пловдив. В тазгодишното международно изложение за военна техника „Хемус“ ще представят новия самолет L 39. Чехия ще участва и в провеждането на широкия форум през юни за въглеродните зони, на който ще обменят опит български и чешки фирми от този бързоразвиващ се сектор.

На срещата се очертаха и перспективите за осъществяване на двустранно партньорство със смарт градовете, както и в областта на машиностроенето и енергетиката, включващи рехабилитация на оборудването. Важен въпрос се постави и за транспортния сектор във връзка с осигуряването на автобуси за обществения транспорт и локомотивни композиции за обновяване на машинния  състав на БДЖ, както и за бъдещата градска железница на Пловдив.

Областният управител на Пловдив и чешкият посланик в България се съгласиха, че засилването на бизнес връзките между наши и техни инвеститори е мощен генератор на идеи и опит с възможности за развитие.

Новият чешки посланик на първо посещение в Пловдив

Очертаха се и важни аспекти за бъдещо сключване на споразумение за сътрудничество с втория по големина регион Южна Моравия в Чехия с административен център град Бърно за популяризиране на културата и развитие на двустранните икономическите връзки.

На срещата присъстваха и заместник-посланикът на Чешката република в България – Петър Вавра, почетният консул на Чехия в Пловдив – Иван Соколов, заместник областните управители на Пловдив – Атанас Ташков и Димитър Добрев и главеният секретар на област Пловдив – Георги Янев.

Новият чешки посланик на първо посещение в Пловдив

В края на срещата Н. Пр. Мирослав Томан и Илия Зюмбилев се размениха протоколни подаръци. Областният управител на област Пловдив получи традиционна чешка напитка с лечебни свойства, а посланикът на Чешката република - почетния плакет на Областния управител на област Пловдив.

Н. Пр. Мирослав Томан се срещна и с кмета на Пловдив Костадин Димитров. Задълбочаване на отношенията между Пловдив и Чешката република в сферите на културата, образованието, високите технологии и икономиката обсъдиха двамата.

Новият чешки посланик на първо посещение в Пловдив

Пловдив, който бе културна столица на Европа през 2019 г., е известен с богатия си културен календар. Заради уникалното съчетание от исторически забележителности, колоритна архитектура и съвременна инфраструктура, градът ни е сред най-предпочитаните от туристите в цял свят“, посочи кметът на Пловдив Костадин Димитров. 

Н. Пр. Мирослав Томан изрази надежда Пловдив и Чешката република да задълбочат сътрудничеството си при осъществяването на проекти в областта на културата и високите технологии, както и в сферата на образованието.

Новият чешки посланик на първо посещение в Пловдив

Кметът Костадин Димитров изтъкна, че Пловдив е университетски център и е едно от най-добрите места за висше образование в България.