Всяка история има своето начало, а на този ден, 22 май 1987 г. в Белград, Сърбия, започва една от най-прекрасните приказки, написани на корта. 

Новак Джокович, един от най-успешните тенисисти на всички времена с множество титли от Големия шлем и фенове по целия свят, празнува своя 37- и рожден ден.

Ето няколко интересни факта за сръбската суперзвезда, които може би не знаете

Ноле на 37: Ето няколко интересни факта за господаря на тениса, които може би не знаетеСнимка: Getty Images

Кой е Новак Джокович?

Новак Джокович е професионален тенисист от Сърбия и е смятан от мнозина за най-великия мъж тенисист на всички времена. 

Историята на успеха на Джокович - от скромното му начало до превръщането му в тенис легенда - е доказателство за забележителните му лидерски умения и способността му да преодолява както лични, така и професионални предизвикателства.

Пътят на Джокович към върха не е никак лек. Роден в разкъсваната от войната Сърбия, той израства в неблагоприятни условия, които биха отблъснали мнозина. Непоколебимият му фокус и неутолимата му жажда за съвършенство обаче го водят напред.

Новак Джокович е роден на 22 май 1987 г. в Белград

Родителите му, Сърджан и Дияна, са професионални скиори, но се отказват от кариерата си, за да подкрепят тенис мечтите на сина си.

Въпреки трудните обстоятелства при раждането си, Джокович се превръща в един от най-великите тенисисти на всички времена.

Започва да играе тенис на четиригодишна възраст

Ноле на 37: Ето няколко интересни факта за господаря на тениса, които може би не знаетеСнимка: Джокович - 2006 г., Getty Images

Любовта на Новак Джокович към тениса се заражда още в ранна детска възраст. Той е само на четири години, когато за пръв път взима тенис ракета.

Родителите му, които са били професионални скиори, забелязват таланта му и решават да подкрепят страстта му към тениса.

Джокович започва да играе в местни турнири на шестгодишна възраст и бързо си спечелва репутацията на вундеркинд. Когато е тийнейджър, той вече се състезава в международни турнири и си създава име в света на тениса.

Джокович е политолог, владеещ свободно 5 езика

Той  е не само суперзвезда в тениса, но и полиглот. Говори свободно пет езика, включително сръбски, английски, немски, италиански и френски.

Способността на Джокович да говори няколко езика му помага да се свърже с фенове от цял свят, а също и да общува с други играчи и да дава интервюта на няколко езика.

Основава фондация „НОВАК ДЖОКОВИЧ“ в подкрепа на образованието в ранна детска възраст

През 2007 г. той основава фондация „Новак Джокович“, която има за цел да подпомага ранното детско образование в Сърбия и други страни.

Фондацията е построила и ремонтирала над 40 училища и детски градини, предоставяйки образование и средства на хиляди деца.

Ноле на 37: Ето няколко интересни факта за господаря на тениса, които може би не знаетеСнимка: Новак Джокович и семейството му

Джокович също така е дарил милиони долари за различни благотворителни каузи, включително за помощ при бедствия и медицински изследвания.

Неговата отдаденост да се отдава на общността и да оказва положително въздействие върху света е наистина вдъхновяваща.

Джокович е веган и дължи растителната си диета на успеха си на корта

Един изненадващ факт за Новак Джокович е, че той спазва строга растителна диета. Всъщност той е веган от 2011 г. насам. Сърбинът вярва, че растителната му диета му е помогнала да подобри цялостното си здраве, да повиши енергийните си нива и да се възстановява по-бързо от контузии.

Ноле на 37: Ето няколко интересни факта за господаря на тениса, които може би не знаетеСнимка: Getty Images

Той дори написа книга за диетата си, наречена „Сервирай, за да спечелиш: 14-дневен безглутенов план за физическо и умствено съвършенство“.

Въпреки че е критикуван от някои, които смятат, че веганската диета не е подходяща за спортисти, Джокович продължава да доказва, че е възможно да се постигне величие, като се следва режим, базиран на растително хранене.

G.O.A.T. ли е Джокович?

Въпреки че някои могат да имат различни мнения за това кой е любимият им играч или кандидат за най-велик играч на всички времена, по всички важни параметри Джокович излиза начело като G.O.A.T. (бел.ред. - абревиатура в превод от англ. ез. "най-велик за всички времена").

Коментарът на 14-кратния шампион от Големия шлем Пийт Сампрас, направен през ноември 2021 г., е последният силен коментар, който сочи, че Джокович е най-добрият тенисист на всички времена.

„Наистина смятам, че това, което Новак направи през последните 10 години, печелейки мейджърите, бидейки постоянен, завършвайки под номер 1 в продължение на седем години, за мен е ясен знак, че той е най-великият за всички времена“, каза Сампрас.

Джокович подобри още един голям рекорд в кариерата си като стана най-възрастният №1 в ранглистата в историята на тениса.

Той е постигнал големи успехи на тенис корта, но също така е мил и състрадателен човек, който се е посветил на това да промени света. Джокович е вдъхновение за всички нас и ни показва, че всичко е възможно, ако се захванем с него.