Столичната община планира да отложи с най-малко една година въвеждането на нискоемисионните зони в центъра на София, в които да се забрани влизането на най-замърсяващите въздуха автомобили. Първоначалната идея беше това да се случи от 1 декември т. г. в т. нар. „Малък ринг“, но от съобщение на СОС става ясно, че новият срок вече е 1 декември 2023 г.

Решението е взето от работна група, в която са участвали общински съветници от ГЕРБ и от „Демократична България“. Наредбата за нискоемисионните зони в София ще бъде разгледана на заседанието на СОС на 15 декември.

Наредбата за създаване на нискоемисионни зони в София скара общинските съветници

След като през лятото „Демократична България“ поиска отлагане на гласуването, председателят на градския парламент Георги Георгиев е инициирал работна група за намиране на консенсус по въпроса за ограничаване на най-замърсяващите коли от първи и втори екологичен клас. В първа категория попадат дизелови автомобили над 20 години и на бензин над 30 години.

От 1-ви декември 2023-а година се предвижда да влязат в сила ограниченията за най-замърсяващите автомобили от първа екологична група в зона „Малък ринг“ – между булевардите  „Васил Левски“, „Патриарх Евтимий“, „Ген. Скобелев“, „Сливница“ и улица „Опълченска“. Година по-късно същите ограничения ще важат и за колите от втора екологична група.

СОС ще разглежда промените в Наредбата за пътуване с обществения транспорт в София

от 1-ви декември 2025-а година ще бъде забранено влизането на най-замърсяващите автомобили от първа група в Зона „Голям ринг“ – оградена от булевардите „Сливница“, „Данаил Николаев“, „Ситняково“, „П.Яворов“, ул. „Атанас Дуков“, бул. „Х.Ибсен“, бул. „П. Ю. Тодоров“, бул. „И.Е. Гешов“ и бул. „Константин Величков“, а от декември 2027-а година – и за тези от втора.

Първоначалният проект на Наредбата предвиждаше забраната за твърдо битово гориво за цялата община да важи от 1-и януари 2030, но след разговори между ГЕРБ и ДБ,  в текстовете е записано ограничението да е от началото на 2029-а година.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм