Фабриката на Нестле в София е избрана да бъде единствения производствен център за Европа за KitКat, сега и като шоколад, което е огромно признание за българския екип и поставя страната ни високо на картата на глобалните производители на Нестле. 

Символичен старт на новото производство беше даден и от министър-председателя Росен Желязков, който отбеляза важността на инвестицията и определи партньорството между България и Нестле като стратегическо за българската икономика.

Новата инвестиция на Нестле в България на стойност 44.2 милиона евро е резултат от нарастващия интерес към KitKat, както в България, така и цялостно в европейски и глобален план. 

Екипът на фабриката, в съвместна работа с българска строителна компания посвещават над 30 месеца съвместна работа, за да преустроят част от сградния фонд на фабриката. Новото производство е с площ над 3250 кв.м, оборудвано с машини от най-ново поколение, произвеждащи 420 шоколада на минута, всеки от които изминава 1.2 километра на поточната линия преди да бъде опакован. 

Иновативната технология позволява консумацията на газ да се намали с до 30%, водният разход да се редуцира с 67%, а общия въглеродния отпечатък с 30% като всички опаковки са възможни за рециклиране. С тази инвестиция Нестле България затвърждава своя ангажимент и мисия да произвежда продукти с отдаденост за крайния консуматор и грижа към околната среда. 

От София, новата продукцията поема към 17 пазара по света, сред които Великобритания, Франция, Италия и Канада. Това става възможно, благодарение на работата на целия екип на фабриката, който нарасна с 70 нови работни места, разкрити специално за новото производство. 

Новата продуктова гама KitKat е съставена от балансирани слоеве кремообразен пълнеж и хрупкава вафла, покрити с плътен шоколад с уникален мраморен ефект. KitKat сега и като шоколад не съдържат изкуствени оцветители и консерванти, а какаото е 100% отговорно добито и сертифицирано. 

„Тази инвестиция е потвърждение за голямото доверие на Нестле Групата към екипа в България да произвеждаме високо качествена и безопасна храна и препотвърждава експертизата на целия екип на фабриката ни в София, като компетентен иновативен център за развойна дейност на шоколадови продукти. Безспорно е повод за гордост да видиш как марка като KitKat вече започва своя живот и като шоколад и то точно тук при нас и има амбицията да даде още повече радостни моменти и пълноценни почивки на милиони хора по света.“ – каза г-н Петър Стоилов, изпълнителен директор на Нестле България.

Събитието беше почетено и от Петър Дилов, Министър на икономиката, Борислав Гуцанов, Министър на Труда и социалната политика, Бони Бонев, Председател на Управителния съвет на Българо-швейцарска търговска камара, Ролф Отт, Заместник-ръководител на Швейцарската мисия в България, Алесандро Занели, Изпълнителен директор на Нестле за Югоизточен пазар, и Гийом Льо Кунф, Главен изпълнителен директор на Нестле за Зона Европа, които имаха възможност да разгледат иновативната производствена база отвътре и да опитат от новия KitKat шоколад докато се наслаждават на 5-минутна почивка, защото качествената почивка е в основата на философията на иконичния бранд от създаването му преди повече от 80 години до днес. 

Шоколадовата фабрика на Нестле в София е с над 80 години история в производството на шоколадови изделия, създадена през 1939 г. Тя е една от трите най-големи центъра за производство на KitKat® в Европа с над 15 000 тона производство на годишна база, като 90% от готовата продукция е за експорт, а 10% се реализира на местния пазар. В нея работят над 650 служители.

За 30-годишната си история компанията Нестле се е доказала като стратегически инвеститор в България със стабилни инвестиции от със средно 10 млн. щатски долара на година в производствени мощности, условия на труд и инфраструктура. 

През 2020 г. компанията е удостоена със званието „Инвеститор на годината“.