Близо 350 непридружени непълнолетни мигранти в Париж са се разположили на лагер пред сградата на Върховния съд на Франция, за да поискат постоянно настаняване през зимата.

Децата на средна възраст 15 години, идващи предимно от Западна Африка и Афганистан, са настанени в палатките, построени пред Държавния съвет в петък с помощта на хуманитарни организации.

Те настояват властите да им осигурят постоянно настаняване в Париж, където температурата е паднала до 3°C.

Sky News обвини България в стрелба по бежанец, МВР отрече

Розали, член на TIMMY, неправителствена организация, която помага на непридружени деца мигранти, заяви пред Анадолската агенция, че се надява властите да признаят правата на непълнолетните и че ASE - службата за закрила на детето и социални грижи, ще им помогне.

Отказвайки да разкрие фамилното си име, Розали каза, че удостоверяването на тези лица като непълнолетни може да отнеме месеци и по време на процеса те остават да се борят за оцеляване на улицата.

Според Розали лагерът, който се е намирал в друга зона, е преместен в район между Държавния съвет и музея "Лувър".

Тя каза, че са поискали от властите децата незабавно да бъдат преместени на по-безопасно място.

Шофьорът на линейката, превозвала мигранти, остава в ареста

Тя посочи също, че през нощта понякога става студено и досега са лекували 10 деца от хипотермия.

16-годишният Муса напуска дома си в Мали през август, мечтаейки за по-добро образование. Той стига до Франция през Мароко и Испания.

Казва, че нямат подслон, което ги принуждава да спят на улицата.

"Виждате, че е много студено, откакто дойдохме тук, всичко е свързано със "смъртта" - каза Муса и добави: "Палатките протекоха. Тук сме, за да поискаме помощ от държавата."

Кацнал в Мелийя: Мигрант премина гранична ограда с парапланер (видео)

Младият малийски мигрант заяви, че нечернокожите мигранти имат право на настаняване, но добави: "Не им пука, не им пука дори ако някой умре тук, защото сме чернокожи. Какво трябва да направим?"

Абдурахман, 14-годишно момче от Гвинея, каза, че всички палатки са мокри заради дъжда. Има деца с подути крака, които са сериозно болни, добави той.

Разказа, че е останал на улицата в продължение на три месеца в друг лагер.

Заловиха 23-ма афганистанци до Кърнаре

При пристигането си във Франция непридружените деца мигранти се интервюират, за да се провери възрастта им.

Тези, които се третират като възрастни, не могат да се възползват от подслон, образование или социални права като останалите деца.

Децата, които желаят да докажат, че не са пълнолетни, могат да се обърнат към съда за непълнолетни.

Ако съдът вземе решение в тяхна полза, непридружените деца мигранти са под надзора на ASE и имат право на настаняване за деца.

Въпреки това, по време на този процес непридружените деца мигранти най-често са оставени на улицата в правна несигурност. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм