Неизбежно е да имаме повишаване на лихвите по кредитите, но не с 2%, коментира в предаването „Без претенции” кредитният експерт Петър Илиев. Според него е реалистично до края на годината да очакваме ръст на лихвите при новоотпуснатите кредити в границите между половин и един процент. Илиев коментира още, че е трудно да се прогнозира колко биха се повишили лихвите по старите кредити, но със сигурност ще има отражение и при тях.

„В момента в България са най-ниските лихви в цяла Европа и в еврозоната и извън еврозоната след Малта. В Малта говорим за около 2% по жилищен заем, тук за 2,5-6% средна лихва за левов ипотечен кредит. Тенденцията е лихвите да растат. Въпросът е, че говорим за някакви умерени ръстове, според мен по-скоро в порядъка на 0.5-1% до края на годината, не говорим за 2%”, каза Илиев и уточни, че в масовия случай това ще е в порядъка на 50-100 лева при ипотечните кредити и 20 лева при потребителските. Увеличаването на вноската ще зависи от размера на изтегления кредит.

Илиев коментира още, че това с колко ще се повишат лихвите при вече отпуснатите кредити ще зависи предимно от лихвите по депозитите. В момента те са ниски и това е причината лихвите по кредитите у нас са сред най-ниските в Европа, но това е тенденция, която рано или късно ще намалее, добави Илиев. Колкото до новите кредити – там условията до голяма степен са и въпрос на силно конкурентният банков пазар.

Според кредитния експерт евентуалните мерки, анонсирани от гуверньора на БНБ за затягане на кредитната политика на банките, по-скоро няма да повлияят на лихвените проценти на вече изтеглените кредити.

 „Могат да ограничат някои хора, които са на ръба да изтеглят нов кредит, което ще е по-скоро във втората половина на годината. Бих препоръчал на хората да са спокойни.  Няма нещо кой знае колко страшно, което да очакваме като сътресения. И ако приемем еврото, и ако не го приемем. Ще има постепенно увеличаване на лихвените проценти”, допълни Петър Илиев. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм