Песента „Не те забравям” в изпълнение на Дани Илиева и Емин Ал-Джунейд, по музика и аранжимент на Ефтим Чакъров и текст на Красимир Трифонов, триумфира тази вечер в конкурса „Бургас и морето“.

Тридесет и деветото издание на фестивала предложи на ценителите по-различно музикално преживяване. "Бургас и морето"2022  разчупи рамките на шлагерното звучене. И с почит към стойностното в миналото и без изкушение към спомените от естрадата, представи спектакъл в синхрон с пулса на съвремието - в неговата експресивност, свежест и динамика. С нови емоционални вокали и различно трептене и енергия, конкурсът се превърна в празник за над 2000 почитатели на музиката, изпълнили до краен предел Летния театър.

„Конкурсът „Бургас и морето” е претърпял различни трансформации през годините, но благодарение на него Бургас има специфичен артистичен дух. Въпреки трудностите и кризите, този конкурс трябва да се пази. И ние като община правим всичко възможно за това“, каза кметът на града Димитър Николов. Той отправи специални благодарности към журито в състав: Тони Димитрова, Ваньо Вълчев, Диана Саватева – зам.-кмет „Култура, туризъм и спорт“, Кирил Вълчев – журналист и генерален директор на БТА, Петър Алексиев – композитор и носител на първа награда на „Бургас и морето“ през 2021 г. И от името на Бургас изрази дълбоко уважение към Недялко Йорданов и маестро Стефан Диомов- имена, част от нашето самочувствие, от авторитета на града. 

Песента –победител в изпълнение на Дани Илиева и Емин Ал-Джунейд спечели сърцата на публиката в онлайн гласуването и се превърна в фаворит сред знакови за българската музика имена. Тя бе удостена и още едно отличие за текст.

Наградата на публиката отиде при песента „Преди много луни” в изпълнение на Дишо и Иван, по музика на Иван Гогов, аранжимент на Иван Гогов и Деан Вълев и текст на Иван Гогов. Те получиха и отличието в памет на големия бургаски бард Пламен Ставрев. Отново в памет на Пламен Ставрев плакет получи Богдан Томов с песента "Текила за сам".

Журито отреди второто място на песента „Звездите в нас” в изпълнение на Владо Димов, музика: Владо Димов; аранжимент: Светослав Лобошки; текст: Емилиана Стоименова, а трета награда бе присъдена на песента „Преди много луни” в изпълнение на Дишо и Иван; музика: Иван Гогов; аранжимент: Иван Гогов и Деан Вълев; текст: Иван Гогов.

Истински едночасов музикален спектакъл представи в рецитал за публиката на Бургас и морето Веселин Маринов. 

https://www.youtube.com/watch?v=v7l3m2wJxqg

Водещ на събитието бе актрисата Здрава Каменова, която е и автор на великолепния сценарий на "Бургас и морето" тази година.

„Фестивалът е това, което е публиката“, каза зам.-кметът на Бургас Дияна Саватева.

Звукова снимка от "Бургас и морето" 2022 чуйте в следващите минути:

Новините от Бургас