Васил Панайотов закъсня с влизането си за топката срещу Спас Делев и застъпи нападателя. Това се случи в 72-ата минута. Да, нарушението беше в наказателното поле и това е дузпа, логично отсъдена от Георги Гинчев. Проблемът не е  в 11 – метровия наказателен удар, а в показания втори жълт картон на Панайотов. В рамките на 3 минути той получи два картона. Ако първият е обективен за игра с лакът при борбата за висока топка, то при дузпата интересно каква е обосновката на съдията? Отсъждаш дузпа, която е явна, но защо показваш и втори жълт картон при условие, че нямаше агресия и достатъчно интензитет при нарушението на Панайотов? Още повече, че и Спас Делев излизаше от наказателното поле, а не влизаше в него. За мен картонът беше пресилен…

За сравнение - в предходния мач между Славия и Арда, при дузпата на Илия Юруков срещу Галин Иванов, Ивелин Занев не показа жълт картон на извършителя на нарушението, а той също имаше вече един такъв. Тук също не се видя прекалена агресия от страна на Юруков и вероятно това е причината реферът да не го санкционира за втори път, и да го изгони.


Спирам се на тази ситуация от мача между Лудогорец и Черно море, защото точно изгонването на Панайотов се оказа ключово за развоя на мача, а не дузпата, която си е дузпа отвсякъде. Вторият жълт картон обърка изцяло стратегията на Илиан Илиев за заключителните минути на срещата, тъй като той се принуди да извади от игра голмайстора Исмаил Иса и Мазир Сула за сметка на дефанзивните Влатко Дробаров и Даниел Димов в името вече на спечелването на точката. Тези смени тотално лимитираха тима да се възползва от евентуални контраатаки при предполагаеми свободни пространства в противниковата половина в края на срещата, тъй като Лудогорец логично щеше да търси по-масирано третия гол, за да спечели трите точки.

Нормално е Илиан Илиев да е афектиран след края на мача, защото рецептата му за провеждането на срещата, ако се съди по първите 45 минути, беше като по учебник. Това трябва да го признаят и от Лудогорец. Агресивното начало, високата преса и начинът, по който бяха изработени головете, стъписаха шампионите през първото полувреме. Чисто тактически това бе може би най-силното полувреме на „моряците“ . Хвърлиха много сили при опитите да стоят близо до съперниковите футболисти, за да ги лимитират в разиграванията. Това няма как да не даде отражение върху свежестта им през втората част. Истината е, че Черно море беше близо до това да изненада безспорно силния тим на шампионите. А въпреки загубата, дори само заради играта през първото полувреме, Илиан Илиев показа, че е достатъчно Голям (Висок) треньор.