В следващите десетина дни ще е горещо, а на места, неприятно горещо в следобедните часове. Юли е и това е нормално време за този период на годината, когато са и така наречени горещници - дните, в които се измерват най-високите температури през лятото. 

Тази година обаче има и една разлика - горещото време ще продължи по-дълго от обикновено, а това не се случва всяка година. Назад във времето такива лета е имало през 2012, 2007, 1987 година, както и в други години, например във второто десетилетие на 20 век.

Заради обширна област на високо налягане, северно от Балканите, се създават условия за високи летни температури, за дълъг период от време. Тъй като преносът, през повечето дни, ще е от североизток, не се очаква да се счупят температурни рекорди, но ще бъде горещо, неприятно горещо, особено в началото на следващата седмица. Тогава вероятно ще измерим и най-високите температури през това лято.

В средата на тази седмица, в сряда, над централните и източни райони на страната времето ще се лабилизира за кратък период и тогава на места там ще има условия за гръмотевични бури, валежи и слабо понижение на тампературите. 

След това, започва нова дълга стабилизация с много слънце и повишаващи се температури, които към края тази седмица ще достигнат 40 градуса в равнините на страната, а около 16 юли ще бъдат и по-високи.

Тъй като ни чака дълъг период на горещо време, бъдете внимателни, спазвайте всички известни правила за поведение в летните горещини - не излизайте навън, ако е възможно,  във времето от 12 до 17 часа, носете по-широки и светли дрехи, пийте повече течности, стойте на сянка, пускайте вентилатори и климатици и всичко ще е наред. Грижете са за възрастните хора, особено за самотно живеещите, също за децата, които не осъзнават, че ще е много горещо, давайте им да пият вода и да не играят в най-горещия поред от денонощието.

Бъдете внимателни с огън особено сред природата. Възможността от пожари е изключително висока и секунда невнимание може да доведе до огнен ад.

Това горещо време, типично за лятото по нашите ширини ще предизвика журналистически бум от статии, които ще набеждават климатичните промени за виновни за горещините. Винаги четете с внимание подобни текстове, често те са изградени на внушения и нямат научна и информационна стойност. 

Независимо, че на Балканите ще е много горещо, типично континентално лято, глобалната приземна температура не се е променила през последната седмица и остава на ниво от 14,53 градуса.