"Незаконното лечебно заведение на “АЕЦ Козлодуй” работи извън закона и това се случва със знанието на всички контролни органи", заяви медицинската сестра Наталия Станчева в предаването "Кой Говори" по Дарик.

Програма “Достъп до информация” и Асоциацията на европейските журналисти - България призоваха “АЕЦ Козлодуй” ЕАД да се откаже от иска за половин милион лева, заведен срещу тяхна бивша служителка и нейната майка. 

Централата е завела иск за тази рекордна сума срещу гражданка, която чрез множество заявления за достъп до обществена информация разкрива, че на територията на АЕЦ в нарушение на закона функционира поликлиника. Наталия Станчева, която е бивша медицинска сестра в централата, подава десетки заявления за достъп до обществена информация, в резултат на които става ясно, че службата по трудова медицина към централата е превърната в нерегистриран Диагностично-консултативен център и нерегламентирано извършва такива услуги на служителите.

Според Наталия Станчева, АЕЦ „Козлодуй“ се занимава с незаконна медицинска дейност, предлагайки медицински услуги срещу заплащане. Тя изрази загрижеността си, че контролните органи не реагират адекватно на тези незаконни практики: "Незаконното лечебно заведение работи извън закона и това се случва със знанието на всички контролни органи и нищо не се предприема".

"Медицинското заведение продължава да функционира, въпреки твърденията на АЕЦ „Козлодуй“ за спиране на дейността".

Център, който предлага спорни медицински услуги

"Нарушенията се изразяват в много точки. Двете твърдения на АЕЦ „Козлодуй“ не отговорят на истината", заяви тя.

"В моменат АЕЦ разполога с здравните досиета на МВР, защото и те минават прегледи в това незаконното лечебно заведение", допълни медицинската сестра.

Станчева посочи, че в това незаконно лечебно заведение се извършват медицински прегледи от медицински сестри, които не са квалифицирани за това.

"Когато сме болни ние посещаваме лекар, а не медицинска сестра"

"Моето уволнение стана, след като аз отказах да извършвам медицински прегледи, които са в компетенцията на лекарите, а другите медицински сестри продължават да ги извършват, въпреки че не са в тяхната компетентност", разказа тя.

"Медицинските сестри работят от името на лекарите"

"Не се констатират заболяванията и част от работниците продължават да работят, в досието пише, че е напълно здрав, а всъщност се е върнал от операция. Аз все още се водя на работа, притеснявам се, че могат да уволнят и мъжа ми", изтъкна Станчева.

Иван Радев от Асоциацията на европейските журналисти-България също коментира случая.

"Целият казус е фрапиращ, държавата води дело срещу гражданин, за това, че той иска обществена информация, която всъшност по закон всеки гражданин има право да получи", зави той.

"Огромният размер на иска е просто сигнал за ”не се занимавайте с нас”. Това е стилът, с който да покажеш, че не трябва да се занимаваш с конкретна компания".

"Основната задача на това дружество е да произвежда ток, а не да се разправя с хора, които са му неудобни. Има сигнал за нередност от служител и лицето, което подало искът, трябва да се защити. Ние няма да се спрем преди да обедим държавата да се откаже от това позорно дело, защото е ясно, че ако Наталия Станчева не се откаже, ще го загуби. Нещата отдалеч се виждат колко нелеп е този иск", допълни Радев.

По-късно от АЕЦ "Козлодуй" разпространиха своя позиция, в която заявяват:

"Във връзка с тиражирани в публичното пространство коментари относно заведен иск от „АЕЦ Козлодуй” ЕАД за непозволено увреждане с ответници Наталия Станчева и Йордана Кулинска, ръководството на „АЕЦ Козлодуй” ЕАД държи да предостави следната информация: 

Искът е заведен през месец юли 2023 г. за недобросъвестно поведение, злоупотреба с права, разпространение на невярна информация и др., преди встъпване в длъжност на новия изпълнителен директор.

След като се запозна с всички обстоятелства около случая, изпълнителният директор на „АЕЦ Козлодуй” ЕАД Валентин Николов, след обсъждане с принципала на дружеството БЕХ ЕАД и с министъра на енергетиката Румен Радев, взе решение искът да бъде оттеглен поради прекомерно високия размер на претенцията.

Държим да подчертаем, че всички дейности в АЕЦ „Козлодуй”, включително законово изискваното медицинско наблюдение и медицинско осигуряване, се извършват при стриктно спазване на действащата в страната нормативна уредба."

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм