Най-сетне прословутото слънчево петно ​​AR3234 напусна обърнатата към Земята страна на Слънцето, пише Meteo Balkans. То ​​порази Земята с поредица залпове от космически лъчи, причинени от слънчеви експлозии от клас M и две експлозии от клас X. И точно когато изглеждаше, че Слънцето утихна, сега се появи ново петно. 

AR3245 е новообразувано слънчево петно, което създава главоболия на астрономите. Обсерваторията за слънчева динамика на НАСА съобщи, че ядрото му ​се е разделило на две половини и има вероятност това да го е направило ​​нестабилно и да предизвика силна слънчева буря на Земята.

Какво е магнитна буря и как да се предпазим?

Новината беше съобщена първо от SpaceWeather.com, като медията за космическо време отбеляза на уебсайта си, „Sunspot AR3245 се разделя на две. Ярката, линейна празнина между двете половини на слънчевото петно ​​е известна като "светлинен мост" с дължина 20 000 км от край до край”. Интересното е, че природата на този светлинен мост не е напълно понятна на астрономите и затова е трудно да се каже как може да реагира слънчевото петно.

 „Светлинните мостове често предвещават разпадането на слънчево петно, с изстрелващи се струи плазма, докато слънчевото петно ​​се разпада. Някои изследвания предполагат, че магнитните полета в основата на светлинния мост се пресичат и повторно се свързват многократно – същият експлозивен процес, който предизвиква слънчеви изригвания“, се добавя в доклада.

Слънцето ще стане червен гигант и ще ни погълне? Интервю с ChatGPT

Разделянето на слънчевите петна предизвиква нови страхове от магнитна буря

Слънчевата активност нараства, както стана ясно от факта, че януари и февруари 2023 г. счупиха рекордите по отношение на средните слънчеви петна, наблюдавани за един месец, а март върви в същата посока. Освен това исторически данни от 75 години показват, че слънчевите бури са два пъти по-вероятни по време на равноденствие в сравнение с останалата част от годината. И тъй като 21 март е равноденствието, има опасения от изключително силна слънчева буря.

Пътници се насладиха на 360-градусов изглед на Северното сияние от самолет (снимки)

Такива мощни слънчеви бури са в състояние да причинят широк спектър от щети. Те могат да повредят сателити, електрически мрежи, радио комуникации и други електронни устройства, дори медицински уреди. Те могат също да нарушат безжичните комуникации, мобилната телефонна мрежа, интернет, GPS и други.  И накрая, в редки случаи слънчевите бури също се свързват с горски пожари. Накратко, мощна слънчева буря може да ни изпрати директно в тъмните векове, ако погледнете най-лошия сценарий.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм