Aurora borealis или Северното сияние беше особено видимо тази седмица в големи райони на северните ширини. Обикновено се вижда само от едната страна на самолета, но няколко пилоти предоставиха на всичките си пътници 360-градусов изглед по време на полет.

Хъбъл засне мистериозни „спирали“, плъзгащи се по пръстените на Сатурн (видео)

Пътниците на борда на полет 488 на Finnair се радваха на невероятни гледки.

„Лесен“ начин да видите Северното сияние

Пилотите на полет 1806 на ЕasyJet от Рейкявик до Мачестър също направиха завой на 360° югозападно от Фарьорските острови, така че пътниците от дясната страна на самолета също можеха да видят полярното сияние.

Очаква ни най-силното слънчево изригване от години

Организирано наблюдение на Северното сияние от въздуха

Докато тези два полета спонтанно се възползваха от особено силното сияние, други полети работят специално в търсене на това красиво явление. Различни туристически компании организират чартърни полети главно от Обединеното кралство за Северно сияние и Австралия за Южно сияние.

Магнитна буря удря земята. Можем ли да се предпазим?

По-рано този месец ЕasyJet извърши специален полет за обиколка на Северното сияние, за да събере средства за британската благотворителна организация Aerobility, която помага на хората с увреждания да се научат на тънкостите в пилотската работа.

Така че следващия път, когато сте на полет в северните ширини, не забравяйте да погледнете през прозореца. Никога не знаете какво може да има там.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм