От началото на новата година се наблюдава най-големият взрив на слънчева активност от 2017 г. насам, сочат данните на ресурса https://tesis.xras.ru. За изминалите 10 дни Слънцето вече е направило цели 3 изригвания от най-висок клас Х. Последното от тях е регистрирано в нощта на 12 януари, съобщава "Метео Балканс".

Силно слънчево изригване е регистрирано тази сутрин

Клас X е най-високото ниво на 5-степенната скала на слънчевите изригвания, като първите два класа, обозначени с буквите A и B, са слаби, следващият клас C е среден, а след това има два по-високи класа M и X. Всеки следващ клас превъзхожда предишния по мощност около 10 пъти. По този начин изригванията от ниво X са приблизително 100 пъти по-мощни от тези от клас C.

Увеличаването на броя на изригванията ясно показва приближаващия максимум на слънчевата активност, чийто пик се очаква през следващите 2-3 години.

Учени регистрираха една от най-мощните магнитни бури от няколко години

Въпреки това, такава силна мощност на слънчевите експлозии на подобен  ранен етап от цикъла е неочаквана. По всяка вероятност все още говорим не за системния преход на Слънцето към максимален стадий, а за локален взрив на активност, който ще се окаже ограничен във времето. Това косвено се потвърждава от факта, че почти всички експлозии на Слънцето сега се случват в един регион близо до източния му край. Останалите потенциално активни центрове, открити от групи слънчеви петна, почти не показват активност на изригвания, пише meteovesti.ru, предава "Труд".

Първата от три години геомагнитна буря ще обхване Земята в сряда и четвъртък

Учудващо е, че енергията на този център все още не е изчерпана в няколкото дни големи експлозии. За да се характеризира тяхната сила е достатъчно  да се каже, че енергията на всеки от тях е хиляди пъти по-голяма от общата енергия, произведена от човечеството в цялата история на съществуването му. Към момента няма тенденция към намаляване на активността на изригванията или признаци на изчерпване на експлозивната енергия на Слънцето, твърдят наблюдателите на явленията.

Общото ниво на слънчева активност е в червената зона и вече е около 8 по 10-степенна скала.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм