Лабораторията по рентгенова астрономия на Слънцето към Физическия институт на Руската академия на науките (ФИАН) съобщи за мощна магнитна буря на Земята, започнала около 1 часа сутринта на 4 ноември и с очаквана продължителност поне 2-3 дни, предаде ТАСС.

"Индексът на геомагнитната активност, който бавно намаляваше през последните дни до стойности на спокойствие (след изригването в края на октомври), скочи почти веднага след полунощ до ниво 7 (с максимална стойност 9). Това съответства на магнитна буря от трета степен по 5-степенна скала", гласеше съобщението.

Според учените в същото време космическите апарати са регистрирали рязко увеличаване на скоростта на слънчевия вятър - от 400 до над 800 километра в секунда. Отчетено е и почти 100-кратно увеличение на плътността на междупланетната плазма. Това свидетелства за мощно слънчево изригване, достигнало до Земята.

Започнала е силна магнитна буря

Регистрираното в ранните часове на 2 ноември слънчево изригване е било от клас M1.7. Клас M характеризира мощни изригвания, които предхождат максималния клас X.

"С изключение на това през последните 2-3 дни не е имало други големи събития на Слънцето. Защо силата на слънчевото изригване беше толкова подценена - прогнозата беше само за слаби смущения, максимум за слаби бури, предстои да се изясни", допълват учените.

Според ФИАН предишни бури от същия клас са наблюдавани на Земята на 12 май тази година, 14 май 2019 г., 26 август 2018 г. и 28 септември 2017 г.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук