Кандидатът за кмет на созополското село Зирадово - Христо Бардуков изпрати открито писмо до медиите и жителите на селото и на община Созопол. На 22 октомври сутринта, той беше нападнат до дома си от двама непознати с качулки, които след като напръскват очите му с лютив спрей, го сърабят на земята, ритат го и пребиват с железни палки. По случая има вече задържани лица от полицията. 

Публикуваме обръщението на Христо Бардуков без радекторска намеса. 

С болка и удивление чета статии в социалните мрежи, в които ме обвиняват, че съм инсценирал нападението срещу себе си. Чета, че това не е акт на насилие по политически причини, а  на лична основа и защото съм дължал пари на някого. Това са лъжи и всички ще разберат, че е така когато полицията и прокуратурата установят извършителите и поръчителите, което ще стане скоро. Вече има досъдебно производство и правоохранителните органи ще си свършат работата. 

Скъпи хора, аз съм в болница със счупено ребро, множество натъртвания. Очите ми още не могат да се възстановят след лютивия спрей. На видеото се вижда, че ме нападат с железни палки. Кой нормален човек би причинил това на себе си и на семейството си, за да спечели едни избори?

На мен това не ми е нужно. Аз съм убеден, че жителите на село Зидарово познават мен и опонентите ми и ще дадат своя глас за номер 68. Ще победя страха, разделението, некадърността, невежеството и разрухата с идеи, с проекти и желание да направя това село за пример в цялата созополска община.

С действията си съм показал, че мога. Помагал съм на много хора в Зидарово, правил съм неща като частно лице, които би трябвало да се направят от кметството, но не са. Направих така, че в селото да има Домашен социален  патронаж, който обслужва над 300 души от всякакви възрасти, почистихме гробището с приятели, поправяхме осветление. Помагал съм с труд и средства на всеки, който се нуждае от помощ.

Да, не съм богат, но каквото имам, го споделям с тези, които имат по-малко. Не деля хората по етнос, материално положение или възраст.

Неудобен съм, защото искам да спра шуро-баджанащината в с. Зидарово. Да спра кражбите и страха. Неудобен съм, защото казвам истината в очите на всички. А това на някого не се харесва.

Грозно и недостойно е да намесваш семейството на опонента си в политическите битки. Искам да победя в надпреварата за гласовете на зидаровци честно, с конкретни проекти, които знам, че мога да изпълня. Не с лъжи и инсинуации, не с побой и хвърляне на кал. Това не е в моя характер. Аз имам програма и тя е изцяло в името на по-доброто бъдеще на село Зидарово.

И ще я изпълня, защото съм убеден, че аз ще съм следващия кмет на това село.

Уважаеми опоненти и медии, които разпространявате лъжата, че сам съм се пребил, че дължа пари някому, че разигравам театър, не пожелавам на никого да участва в такава постановка.

Аз ще оздравея, ще изляза от болницата, болката в тялото ми ще отшуми, но ще остане горчилката в душата ми, че в моето любимо село има хора, които ме познават и са ви повярвали.  През следващите четири години ще разберете, че не сте били прави.

Аз ще се върна в Зидарово и с гордо вдигната глава отново ще застана пред хората там. Защото нямам какво да крия. Имам само достойнството си, семейството си, приятелите, колегите, с Тихомир Янакиев като кмет на община Созопол, с които ще постигна всичко, което съм обещал. За мен е важна тяхната и вашата подкрепа, за да променим стереотипите в селото.  Да покажем, че в него може да се живее сплотено и спокойно.

За мен каузата не е община Созопол, а хората в нея. Аз ще ви дам цялото си сърце, ръцете и ума си и с ваша помощ Зидарово ще стане едно прекрасно място за живеене. Без бухалки – физически или емоционални.

Бъдете здрави и не се поддавайте на страха! Не се продавайте за жълти стотинки или празни обещания! Вие сте умни, сърцати и интелигенти хора. Гласувайте с разума си. Скоро се връщам при вас!

С уважение,

Христо Бардуков