Най-малко 100 души са загинали, а други 150 са ранени след пожар, избухнал по време на сватба в най-големия християнски град в Ирак, съобщи Би Би Си.

Стотици хора са празнували в банкетна зала в Каракош в провинция Ниневия, когато се е случила трагедията. Не е известно какво е предизвикало пожара, но по някои данни се предполага, че са го предизвикали фойерверки.

Запалими панели са подхранили пламъците, в резултат на което части от тавана са се запалили и са паднали, съобщиха от пожарната. 

"Пожарът е довел до срутване на части от залата в резултат на използването на силно запалими, евтини строителни материали, които се разрушават в рамките на няколко минути, когато избухне пожар", съобщи иракската дирекция за гражданска защита, цитирана от държавната информационна агенция INA. Не стана ясно дали булката и младоженецът са сред жертвите.

На кадри, публикувани в интернет, се вижда как двойката е на дансинга, преди върху тях да започнат да падат горящи парчета. В сряда сутринта се виждаше как пожарникари се катерят по останките на сградата в търсене на оцелели.

"Видяхме огъня, който излизаше от залата. Дори тези, които успяха да излязат, бяха разбити", разказва пред Ройтерс Имад Йохана, 34-годишен мъж, който се е спасил от ада.

Друга гостенка на сватбата, Рания Ваад, която е получила изгаряне на ръката, разказва, че докато булката и младоженецът танцували, а фойерверките били изстреляни, цялата зала пламнала.

"Не можехме да видим нищо. Задушавахме се, не знаехме как да се измъкнем", казва 17-годишната ученичка пред информационна агенция АФП. 

Друг оцелял разказва, че сред жертвите са няколко членове на семейството му.

"Когато се случи пожарът, майка ми беше в тоалетната. След това не можах да я намеря. Търсих дъщеря си, сина си, съпругата си, баща си и не можах да ги намеря. Няма ги вече", каза той.

Премиерът на Ирак съобщи в X, известен преди като Twitter, че е казал на служителите да "мобилизират всички усилия за оказване на помощ на засегнатите от злополучния инцидент".

Броят на жертвите, за които се съобщава, не е ясен. Заместник-губернаторът на Ниневия Хасан ал-Алак информира пред Ройтерс, че е потвърдена смъртта на 113 души, а хуманитарната организация "Червен полумесец" определи общия брой на загиналите и ранените на близо 450 души.

Областният управител заяви пред INA, че броят на загиналите и ранените може да нарасне.

Ранените са били прехвърлени в болници в целия регион Ниневия. В главната болница в Каракош, която се намира на около 15 км източно от столицата на региона Мосул, десетки хора пристигнаха, за да дарят кръв в помощ на ранените. Каракош е известен в Ирак още като ал-Хамдания и Бахдида.

Иракски журналист в град Ербил, където също се лекуват пострадали, заяви пред Би Би Си, че няма достатъчно "логистични средства за спасяване на хората" и че Мосул не разполага с достатъчно линейки, персонал и медицинско оборудване.

"Местните служители на Мосул, всички те обвиняват иракското правителство, защото не е решило проблема с болниците и като цяло проблема със здравния сектор в Мосул след окупацията на града от ИДИЛ (групировката "Ислямска държава")", допълва Блеса Шауейс.

Мосул беше освободен от тригодишното управление на ИД през 2017 г. след жестока борба, която остави града в руини. Според някои съобщения в медиите двойката е имала християнска сватба, но това не е потвърдено.

Каракош беше най-големият християнски град в Ирак, преди да бъде превзет от ИД през 2014 г. и повечето хора да избягат от преследване.

Бойците на ИД са извършили много жестокости срещу християните, които са останали, преди групировката да бъде прогонена от иракските и водените от САЩ коалиционни сили през 2016 г. Съобщава се, че повече от 2000 къщи са били изгорени до основи.

Твърди се, че около половината от жителите на Каракош са се завърнали след освобождаването на града, но много от разрушените домове все още не са възстановени.

Подобни инциденти не са рядкост в Ирак, където корупцията и лошото управление са широко разпространени, а отчетността липсва.

През 2021 г. официални лица заявиха, че липсата на мерки за безопасност е допринесла за смъртта на близо 100 души при пожар в болница в град Насирия.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм