Рецептата за най-вкусния таратор ще представи на 9 август, от 11.00 часа в Етнографския музей в Бургас журналистът и управител на новинарския сайт „Грамофона“ Десислава Генева. Кулинарната демонстрация, казват организаторите, ще срещне гостите с вдъхновяваща творческа личност в неформална и приятелска атмосфера. От нея посетителите ще научат любопитни подробности за начините на приготвяне на таратор, в миналото - дори без мляко и само с вода.

По традиция приготвянето на ястия в музея в етнокухнята на музея е съпроводено с исторически разказ за техния произход и разкриване на кулинарни тайни. Така, дори и най-тривиалното блюдо може да поднесе изненади на любителите на традиционната кухня.

А правилото „Гледайте, но не пипайте“, въведено в повечето музеи в света, в случая няма да важи. Посетителите ще имат възможност да се включат в гастрономическата работилница, а участието им в дегустацията се насърчава.